16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Onkouputnice’ i u dvije slavonske bolnice! Prosječno vrijeme čekanja bilo je 3,86 dana!

1 min read
Pravilo je za odabir bolnica s onkološkim uputnicama da su u mogućnosti ponuditi termine kojima bi se postupak značajno smanjio

Pošto se ovog ljeta u riječkom KBC-u testirao projekt onkološke uputnice, na način da se onkološkim bolesnicima bez odgode omogući dijagnostički i terapijski tretman unutar 7 dana, projekt se nastavio u 8 hrvatskih bolnica, među kojima su u Slavoniji vinkovačka i vukovarska bolnica, piše N1 Televizija. Uz njih, tu su još KBC Zagreb, Split, Rijeka, KB Merkur i KB Dubrava.

Pravilo je za odabir bolnica s onkološkim uputnicama da su u mogućnosti ponuditi termine kojima bi se postupak značajno smanjio, dodaje N1 Televizija, pišući i kako je u Rijeci za 63 bolesnika čekanje bilo prosječno 3,86 dana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

N1 nadalje podsjeća da su onkološke uputnice informatičko rješenje kojim će se onkološki suspektnim pacijentima osigurava maksimalni prioritet. Da bi bila aktivirana nužno je da se pacijent javi obiteljskom liječniku, koji će procijeniti suspektnost na karcinom i označiti u sustavu prioritet.

Iz Ministarstva su za N1 rekli kako znaju za slučaj Riječanke koja je odmah potražila pomoć otkrivši krvžicu na dojci, a da je bila naručena na ultrazvuk dojke na Badnjak ’24. Dodaju da bi pregled bi bio brzo realiziran no pacijenticu je obiteljska liječnica umjesto putem onkouputnice naručivala putem informatičke platforme.

Foto: Pixabay (ilustracija)