19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Izabrani najbolji mladi poljoprivrednici u EU-u, Hrvatsku predstavio David Pejić iz Habjanovca!

3 min read
Hrvatsku je u tom izboru predstavio David Pejić iz Habjanovca, izvijestio je ured eurozastupnice Sunčane Glavak.

Foto: Ured Sunčane Glavak (ustupljeno za objavu)

Na devetom Europskom kongresu mladih poljoprivrednika pod nazivom “Mladi poljoprivrednici: Čuvari tradicije i pokretači inovacija” u srijedu su izabrani najbolji mladi poljoprivrednici u EU-u, a Hrvatsku je u tom izboru predstavio David Pejić iz Habjanovca, izvijestio je ured eurozastupnice Sunčane Glavak.

Kongres su organizirali Europska pučka stranka (EPP), Konfederacija poljoprivrednika Portugala (CAP) i Agrarna udruga mladih poljoprivrednika (ASAJA). Hrvatsku je ove godine predstavljao David Pejić iz Habjanovca kod Vrbovca, suvlasnik „Zrno eko imanja“ na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane. Davida je u Bruxellesu ugostila eurozastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP), ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, koja je tom prigodom istaknula da su mladi poljoprivrednici “lideri održive i inovativne poljoprivrede”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kongres je okupio više od 300 sudionika, a raspravljalo se o aktualnim temama u poljoprivredi. Neki od problema detektiranih tijekom rasprave na Kongresu, a s kojima se susreću mladi poljoprivrednici, jesu prevelika birokracija i problem niskih primanja; gotovo 70 posto mladih poljoprivrednika smatra da su suvremene tehnologije bitne za njihov rad, a jednako tako se govorilo o nužnosti poboljšanja imidža poljoprivrednika.

U konkurenciji mladih poljoprivrednika iz 13 država članica Europske unije koji su se natjecali za titulu najboljeg u tri kategorije – najbolji digitalni projekt, najotporniji projekt i najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja – David Pejić predstavio se najstarijim ekološkim poljoprivrednim imanjem u Hrvatskoj „Zrno“. Prva mjesta pripala su Mateju Sklenaru iz Češke, Argyri Koutsouradi iz Grčke i Francoisu Lejeuneu iz Belgije.

Eurozastupnica Glavak čestitala je Davidu Pejiću na ostvarenom rezultatu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Davidovo priznanje kao najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj i najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europi za 2022. godinu, jasno pokazuje kako mladi poljoprivrednici mogu biti lideri u promicanju održive i inovativne poljoprivrede. Njegov rad i postignuća inspiracija su za sve nas i pokazuju kako mladi poljoprivrednici mogu donijeti pozitivne promjene ne samo u svojim lokalnim zajednicama, već i na međunarodnoj razini“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak, navodi se u priopćenju.

David Pejić izrazio je zadovoljstvo što je Europska unija prepoznala važnost mladih poljoprivrednika.

„Bilo je veliko zadovoljstvo sudjelovati na Kongresu te biti u društvu ambicioznih i kvalitetnih projekata diljem Europe. Zahvalan sam timu Zrno ekoimanja koji je sa mnom tijekom godina gradio nešto vrijedno nagrađivanja. Bili smo blizu osvajanja nagrade i ponosan sam na to. Vjerujem da će ovo potaknuti hrvatske mlade poljoprivrednike da koračaju istim putem uz podršku eurozastupnice Sunčane Glavak te da će postići uspjeh na europskoj razini“, poručio je Pejić te čestitao pobjednicima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Podrška najboljem hrvatskom mladom poljoprivredniku stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede, u ime kojeg je Kongresu nazočio državni tajnik Zdravko Tušek. Tom prilikom istaknuo je da je u Hrvatskoj udio mladih poljoprivrednika trenutno 14,4 posto te da kontinuirano raste.

„Mladi poljoprivrednici donose novu energiju i svježinu, nove ideje, spremniji su na uvođenje inovacija, poduzetniji i svjesniji važnosti ulaganja u obrazovanje. Ministarstvo poljoprivrede, kroz brojne mjere iz Strateškog plana ZPP-a (2023-2027) vrijednog 3,8 milijardi eura, u fokus stavlja mlade poljoprivrednike, osiguravanjem većih potpora dohotku kroz izravna plaćanja i dodatnim potporama kroz investicijske mjere“, poručio je Tušek.

Najbolje mlade poljoprivrednike pozdravili su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je istaknula potporu EU-a poljoprivrednicima u borbi protiv utjecaja klimatskih promjena za što se izdvaja trećina proračuna ZPP-a, i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber koji je poručio da EPP s ponosom štiti mlade poljoprivrednike, ali i da je važno pronaći ravnotežu između gospodarskih interesa i klimatskih promjena stoji u priopćenju.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)