18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ovo su sve promjene od 1.1.’24. – ‘Minimalac’, rast plaća, odlazak u mirovinu, nagrade…

2 min read
Minimalna plaća raste sa 700 na 840 eura, za 20%. Neto 'minimalac' će u tim uvjetima biti 677 eura.

Porezna reforma, izmjene triju zakona uz posljedični rast plaća, još nekoliko izmjena…, sve u izbornoj godini. Slijedi niz promjena od 1.1.’24.,a od kojih će građani imati koristi, na koje podsjeća u izvješći N1 Televizija.

Prvo, piše N1 Televizija, Zakonom o porezu na dohodak od nesamostalnog rada i samostalne djelatnosti ukidaju se prirezi. Jedinicama lokalne samouprave ostavljena je mogućnost da propišu porezne stope, podignu porez na dohodak, povećaju komunalne naknade, što recimo, Osijek neće koristiti i plaće će kod nas rasti. Već smo pisali o tome OVDJE.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadalje, dodaje N1, od 1. siječnja mijenja se i Zakon o doprinosima. Izmjene će uvjetovati umanjenje osnovice za plaćanje doprinosa u prvi stup, za bruto plaće do 700 eura za najviše 300 eura, a za bruto plaće do 1.300 eura za polovinu razlike između limita od 1.300 eura i samog iznosa plaće.

Jednako tako, raste i osobni odbitak, s 530,90 na 560 eura. Mijenjaju se i koeficijenti za uzdržavane članove obitelji, rastu.

Jednako tako, raste i iznos neoporezivih primitaka koje poslodavac može isplatiti radniku. To pretpostavlja nagrade, božićnice, uskrsnice, prehranu radnika. Raste s 2.455,49 eura na 3.020 eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Od Nove godine raste i naknada za kilometre privatnog automobila u službene svrhe, s 0,40 na 0,50 eura, a dnevnica može ići do 30 eura, u odnosu na dosadašnjih 26,55.

Minimalna plaća raste sa 700 na 840 eura, za 20%. Neto ‘minimalac’ će u tim uvjetima biti 677 eura.

U idućoj godini povisuje se dobna granica za umirovljenje žena, za tri mjeseca. Umjesto sadašnjih 63 godine i tri mjeseca, žene će moći u mirovinu s navršenih 63 godine i šest mjeseci pod uvjetom da imaju najmanje 15 godina radnog staža. Mijenja se i dob žena za odlazak u prijevremenu mirovinu. Bit će 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i šest mjeseci staža. Naravno, mogu ostati raditi do 65.

Trgovine će raditi 16 nedjelja godišnje. Ali, to će sada biti baš-baš. Jer nova godina ‘se broji’ od 1.1., a ne kao ove godine, od ljeta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

I na kraju, završava dvojno izražavanje cijena. Što je u sada u eurima, u eurima će samo i biti. Tko još nije ovladao, morat će računati sam.

Foto: Pixabay (ilustracija)