17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sindikat: Zatvorenici u zatvoru u Požegi pakiraju čokoladice Zvečeva…

4 min read
Također, u priopćenju stoji da zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu.

UPDATE, 15.12.’23. u 16:30 – Zvečevo d.d. demantiralo je odmah nakon priopćenja PPDIV-a njihove tvrdnje kako tvrtka pakira čokolade u kaznionici u Požegi i kako to rade tamošnje osobe lišene slobode, bez maski, bez opreme, bez sanitarnih uvjeta… Ističući da se u kaznionici ne pakiraju čokoladice, koje je moguće zapakirati jedino nakon proizvodnje u tvornici.

Uprava tvrtke je priopćila kako nikada nisu pakirali čokoladu Mond u kaznionici, a da to nije ni moguće nigdje drugdje osim u prostorijama tvornice, jer se ona odmah pakira po proizvodnji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U zatvor, dodaju, dostavljaju samo one proizvode koji su već vakuumski pakirani u zaštitne folije, stoga s proizvodima nitko nema izravan i nezaštićen kontakt.

Navode PPDIV-a smatraju neosnovanim, a da radnice Zvečeva u kaznionici obavljaju svoju djelatnost u skladu s ugovorom i propisima, da ulaze u kaznionicu u skladu sa sigurnosnom procjenom službi, uz stalnu prisutnost pravosudne policije i da njihova sigurnost nije upitna.

Cijeli odgovor Zvečeva pročitajte ispod teksta…

Foto: Pixabay (ilustracija)

— — — — — — — — — — — — — — — — — — —

PPDIV, Sindikat poljoprivrede priopćenjem medijima i javnosti upozorio je danas kako Zvečevo d. d. šalje svoje radnice u mušku kaznionicu u Požegi, gdje uče i nadziru zatvorenike, koji pak pakiraju čokoladice, poput Monda, pri čemu, dodaju, ne poštuju se higijenski i sanitarni propisi. Sindikat ističe da tako proizvođač svoju djelatnost ne obavlja samo u tvornici, nego uprava šalje radnice usmenim nalogom na rad u zatvor. Dodaju, pri tome se zaboravlja da je zatvor primarno ustanova koja služi ostvarivanju ciljeva kaznenopravne politike, a ne mjesto za radnice u prehrambenoj industriji. Jer, radnice nisu ni obučene za rad u kontaktu s osobama lišenim slobode.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadalje, u priopćenju stoji i kako je jedna od upućenih radnica i sindikalna povjerenica PPDIV-a i predsjednica radničkog vijeća, od koje je sindikat i saznazo da se u zatvor nose i manji strojevi, za zavarivanje pakiranja u koje ide Mond, popularna čokoladica.

Također, u priopćenju stoji da zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu. Štoviše, dodaju i da rad obavljaju bez maske, adekvatne odjeće, kute za rad, kape, rukavica. Sidikat smatra da postoji opravdan strah da se ugrožava zdravlje i sigurnost konzumenata.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

ODGOVOR ZVEČEVA

Ovim putem želimo naglasiti da su navedene informacije od strane sindikata PPDIV u potpunosti netočne.

Društvo Zvečevo d.d. nikada nije pakiralo čokoladicu branda Mond u kaznionici Požega. Pakiranje navedene čokolade nije moguće pakirati nigdje drugdje osim u prostorijama naše tvornice. Navedeni brand nije moguće proizvesti, a da pri tome isti posljedično nije odmah i zapakiran.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zvečevo d.d. suradnju sa Zatvorom u Požegi ostvaruje u skladu s primjenjivim propisima te Ugovorom o usluzi fizičkog rada zatvorenika od 1. rujna 2023. godine. Pravilnikom o radu i raspolaganju novcem zatvorenika (“Narodne novine” br. 67/22.) propisano je da se rad zatvorenika obavlja na način koji je utvrđen prema tehnološkom standardu za pojedinu vrstu rada.

Posebno bih željeli istaknuti da su svi proizvodi koji se dostavljaju u Zatvor u Požegi već vakumski pakirani u zaštitne folije te nitko nema izravan i nezaštićen kontakt s hranom, pa tako ni zatvorenici kaznionice u Požegi.

Zbog toga su neosnovani navodi o nepoštivanju higijenskih i sanitarnih propisa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mjesto rada radnika Zvečeva jest Požega te druga mjesta u kojima Zvečevo obavlja svoju djelatnost. Djelatnost se u Zatvoru obavlja u skladu s ugovorom i propisima, a radnici Zvečeva ulaze u skladu sa sigurnosnom procjenom službi u Zatvoru, uz stalnu prisutnost pravosudne policije. Dakle, sigurnost radnika je u svakom slučaju osigurana.

Ovim putem želimo izraziti ožalošćenost da pojedinac iznosi ove netočne i neistinite navode te time stvara pozamašnu štetu Društvu Zvečevo d.d. te svim zaposlenicima Društva Zvečevo d.d. u ovim i više nego izazovnim vremenima.

Također, želimo naglasiti da Društvo Zvečevo d.d. kontinuirano nastoji, i u tome uspijeva, poboljšati uvjete rada s posebnim naglaskom na plaće. Društvo Zvečevo d.d. zapošljava u ovome trenutku 256 zaposlenih, kojima uredno isplaćuje plaće te svaki prekovremeni rad.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Društvo Zvečevo d.d. je jedno od posljednjih proizvodnih kompanija u Republici Hrvatskoj te jedno od rijetkih proizvodnih kompanija u Slavoniji koje svojim trudom, energijom i upornošću nastoji osigurati neograničeno poslovanje i daljnji prosperitet te time i opstojnost na izuzetno konkurentnom tržištu.

Foto: Pixabay (ilustracija) & PPDIV (screenshot)