28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Obljetnica vojno-policijske akcije „Kopački rit“

3 min read
O velikom značaju akcije za grad Osijek govorio je župan Mato Lukić.

Kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja u Bilju danas (18. prosinca 2023. godine) obilježena je 32. godišnjica vojno-policijske akcije „Kopački rit“. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast  stradalim braniteljima odali su župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, saborski zastupnik i načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i posebni savjetnik ministra Ante Zelić, uz predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, PU Osječko-baranjske, PP Beli Manastir,  Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan, predstavnici Grada Osijeka, Grada Belog Manastira i općina Baranje, Policijske udruge branitelja Baranje, Braniteljskog centra Bilje, Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije te predstavnici 135. baranjske brigade Hrvatske vojske.     

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prije 32 godine, od 16. do 18. prosinca zajedničkim vojno-policijskim snagama, započela je akcija „Kopački rit“.  Cilj je bio onemogućiti neprijatelju prilaz sjevernim dijelovima grada Osijeka, stabilizirati sjevernu crtu obrane na području Baranje i potisnuti ih u dubinu Kopačkog rita što je i ostvareno. U toj su akciji smrtno stradala 4 pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 5 pripadnika tadašnje 4. Policijske postaje Beli Manastir.   

Tih se dana prisjetio i Ivan Pilinger, predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje, rekavši kako je njihova dužnost obilježiti sjećanje na tu akciju kojom je prvi puta oslobođen dio okupiranog teritorija na području Baranje.    

– Bilo je, nažalost, tada jako teško i borili smo se s puno žešćim neprijateljem i naoružanjem. No, s voljom i srcem, oslobodili smo taj dio teritorija i potisnuli neprijatelja u dubinu prema Kopačkom ritu. S tim dijelom smo, rekao bih, spasili sigurnost grada Osijeka i žitelja koji su ostali u gradu Osijeku – kazao je Pilinger.  

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U akciji je sudjelovao i načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, tadašnji pripadnik 4. Policijske postaje Beli Manastir. Istaknuo je kako je njihov zadatak bio presjeći dolazak pomoći neprijatelju na kruni nasipa te da je i 32 godine poslije teško i emotivno govoriti o tim danima.

– Krenuli smo 16. prosinca, ali nismo uspjeli. Na koncu smo mijenjali položaje i došli smo 18. do toga zahvaljujući jednom bivšem djelatniku Hrvatskih šuma, također pripadniku 4. PP Beli Manastir koji nas je proveo kroz njihove redove. Da nismo u toj velikoj magli imali takvog vodiča, vjerojatno bi bilo više stradalih. Na kraju smo odradili svoj posao, napravili što smo trebali, neprijatelja odbacili u Kopačevo i danas smo, hvala dragom Bogu, tu gdje jesmo – zaključio je Cickaj.

O velikom značaju akcije za grad Osijek govorio je župan Mato Lukić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Neprijatelj se toliko približio gradu Osijeku da je zbog neprijateljskih napada bilo nemoguće živjeti u samom središtu grada. Nakon toga, uslijedila je jedna akcija, odnosno protuudar Hrvatske vojske i policije koji je urodio plodom, potisnuo neprijatelja dalje od grada te je cijelo vrijeme takva linija obrane i ostala. Ono što je bilo upitno je i naoružanje i sva ona oprema koju Hrvatska vojska i policija nisu imale, ali snaga, volja i želja da se to učini je prevladala. Osijek je nakon toga prodisao i u ovom dijelu grada koji je bio na ciljniku neprijatelja moglo se donekle normalno funkcionirati – kazao je Lukić te dodao kako ga je potresla smrt zapovjednika 106. brigade Eduarda Bakarca.

– Izražavam sućut obitelji, nažalost branitelji su sve stariji i doživljavamo ove vijesti gotovo svakodnevno. Polako nestaje ta generacija koja je prva stala u obranu Osijeka. Hvala brigadiru Bakarcu na nemjerljivom doprinosu obrane našeg grada, sjećat ćemo ga se s posebnim pijetetom – dodao je Lukić.

Tekst i foto: OBŽ