16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Napustio nas je vrhunski sportaš, veliki vojnik i zapovjednik, gospodin Bakarec

2 min read
Umirovljen je sa činom brigadira Hrvatske vojske, ali i više priznanja i odličja za nesebične zasluge u ustroju i zapovijedanju vojnim postrojbama.

U nedjelju, u svom domu, u 88. godini života preminuo je veliki sportaš i veliki vojnik, zapovjednik jedinica i brigada Hrvatske vojske, Osječanin Eduard Bakarec. Osječanin kod njega ni približno nije bilo samo lokacijsko određenje, već je riječ o čovjeku koji je cijelim svojim životom utisnuo strahovit trag u raniju i noviju povijest Osijeka i Slavonije. Bio je vrhunski sportaš, višestruki osvajač odličja na saveznoj razini, a bio je i veliki domoljub i zaslužnik za obranu Osijeka.

Eduard Bakarec rođen je 3. listopada ’36. godine u Osijeku, a do prije Domovinskog rata radni vijek je proveo u Saponiji na rukovodećoj poziciji odjela. Bio je istaknuti sportaš i dobitnik nagrade Grada Osijeka za osobit doprinos razvoju sporta. Najbolji sportaš cijele Slavonije i Baranje bio je u tri navrata. Bio je višestruki juniorski prvak bivše države kao veslač, ali je potom najveće rezultate postigao kao dizač utega, bio višestrukim prvakom Hrvatske i bivše zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bakarec je imao ujedno i visoko vojno obrazovanje, na Visokoj ratnoj beogradskoj školi završio je obuku za zapovjednika brigade, a tu je dužnost i obnašao u Teritorijalnoj obrani od ’82. do ’91. godine, kada se s vojnim sznanjem i školovanjem stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Bio je zapovjednik 3.A brigade, sudjelovao u njezinom ustroju, od travnja do lipnja ’91. godine, potom bio zapovjednikom 106. brigade od lipnja do prosinca iste godine, a bio u istom razdoblju i zapovjednik ZOG Osijeka, da bi od prosinca ’91. do travnja ’92. bio načelnik, a sve do travnja ’94. godine bio je pomoćnih zapovjednika Zbornog podrulja Osijek. Umirovljen je sa činom brigadira Hrvatske vojske, ali i više priznanja i odličja za nesebične zasluge u ustroju i zapovijedanju vojnim postrojbama.

Redakcija OsijekExpress.com izražava sućut obitelji, rodbini, prijateljima i suborcima.

Foto: Monografija (screenshot)