28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Vatrogasna zajednica OBŽ obilježila 30 godina djelovanja

3 min read
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je rad Vatrogasne zajednice OBŽ i zaželio brz oporavak vatrogascu Marijanu Gajskom, ozlijeđenom u požaru u Brijestu.

U Osijeku je danas (22. prosinca 2023. godine) obilježena 30. obljetnica Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije u čijem su sastavu 4 profesionalne vatrogasne postrojbe, 146 DVD-ova te oko 12.000 vatrogasaca. Uz Zdenka Čarapara, predsjednika Vatrogasne zajednice OBŽ-a i potpredsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, svečanosti su nazočili i predsjednik predsjedništva HVZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović, župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece te predstavnici vatrogasnih postrojbi i društava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Predsjednik Vatrogasne zajednice OBŽ Zdenko Čarapar osvrnuo se na 3 desetljeća mukotrpnog rada posebno istaknuvši razdoblje nakon Domovinskoga rata u kojemu je trebalo obnoviti razrušene vatrogasne domove, nabaviti opremu i vozila.   

– Kao županijska vatrogasna zajednica uložili smo velike napore i bez lažne skromnosti mogu reći da su vatrogasci OBŽ danas primjer ostalim udrugama. Prije dvije godine dobili smo i Državnu vatrogasnu školu Odjel Osijek i niti jedan školovani vatrogasac nije nezaposlen.– kazao je Čarapar.

Predsjednik predsjedništva HVZ Ante Sanader istaknuo je kako je vatrogastvo OBŽ među najbolje organiziranima u RH te da hrvatsko vatrogastvo ima ugled i snagu u ovom dijelu Europe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Na državnoj razini od 2017. nabavili smo 400 novih vozila, u planu je još 400 vozila iz EU fondova za potpomognuta i brdsko-planinska područja. Europskim sredstvima nabavit će se 80 vozila koja će biti raspoređena u sve naše županije –rekao je Sanader.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je rad Vatrogasne zajednice OBŽ i zaželio brz oporavak vatrogascu Marijanu Gajskom, ozlijeđenom u požaru u Brijestu.

– Vatrogasna zajednica OBŽ  vrlo je važan kootačić od Domovinskog rata do danas te dio sustava domovinske sigurnosti,  uz hrvatsku vojsku i policiju. Velika zahvala Vladi RH koja je prepoznala  hrvatsko vatrogastvo i učinila ga ravnopravnim s ostalim ministarstvima – rekao je Tucaković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo kako je iza vatrogasaca jedna od najtežih godina te im se zahvalio na znanju, profesionalnosti, hrabrosti i požrtvovnosti koju su iskazali za vrijeme požara u tvrtki Drava International te poplavama.  

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Niz njihovih intervencija zaslužuje naše poštovanje. Treba ih se opremiti, obučiti  i financirati njihov rad kako bi mogli djelovati u sustavu civilne zaštite kao jedna od njezinih najvažnijih sastavnica – istaknuo je Anušić.  

Župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić zahvalio je vatrogascima na svemu što čine u spašavanju ljudskih života i imovine .

– Najvažnija stvar od svega toga je da odaju jednu sliku sigurnosti što našim sugrađanima puno znači i jedna su od najvažnijih sastavnica CZ OBŽ. Kao načelnik Stožera CZ OBŽ mogu zaista reći da je suradnja uvijek bila izvrsna te da će županijska uprava i dalje brinuti o svim našim vatrogasnim društvima – poručio je Lukić.

Lukić je dodao i kako je OBŽ za opremu uništenu u požaru u Brijestu ovog prosinca izdvojila 34.000 eura te u idućem razdoblju najavio još više sredstava za rad vatrogasaca.

Svečanosti je nazočio i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.  

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ništa drugo ne mogu nego iskreno i od srca zahvaliti svim vatrogaskinjama i vatrogacima koji su sudjelovali u svim akcijama u ovoj godini. U najvećem požaru koji se ikada dogodio na području Osijeka sudjelovalo je 37 javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava kojima od srca iskreno zahvaljujem. Dokazali su se na terenu i pokazali što znači biti vatrogasac – kazao je Vulin.

U povodu 30.obljetnice Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena su priznanja i odlikovanja.

Tekst i foto: OBŽ