5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hajdukovićevo otvoreno pismo Vesiću: “…mještani tvrde da od Vas ne mogu dobiti informaciju…”

3 min read
Pismo Domagoja Hajdukovića Jugoslavu Vesiću prenosimo u cijelosti...

Domagoj Hajduković, osječki zastupnik u Hrvatskom saboru iz redova Socijaldemokrata, poslao je medijima otvoreno pismo namijenjeno načelniku Općine Erdut Jugoslavu Vesiću, a upozoravajući ga kako 200-injak kućanstava Aljmaša nema pitku vodu i da im on ne odgovara na upite, dodaje u pismu.

Pismo Domagoja Hajdukovića Jugoslavu Vesiću prenosimo u cijelosti…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Poštovani načelniče, obratili su mi se brojni mještani Aljmaša s problematikom vodoopskrbe u dijelu mjesta Aljmaš, točnije Crkvinim Rudinama. Unatoč brojnim apelima i zahtjevima, kao i nekoliko peticija koje su Vam sami mještani uputili za proširenje vodovodne mreže, tvrde da od Općine i Vas ne mogu dobiti niti informaciju, a kamo li odgovor na svoje dopise i peticije. 

Upravo zbog toga, održao sam zajedno s kolegicom zastupnicom Nikolić, konferenciju za medije s ovom temom prošle godine. Vaše očitovanje nakon konferencije mještani su dočekali s nevjericom i razočaranjem. Naime, prema mještanima nije točno da Općina i komunalna tvrtka Čvorkovac d.o.o. besplatno dovoze cisterne vode u mjesto, to se nikada nije dogodilo.  Vatrogasci, koji su znali povremeno dovesti vodu ljudima, od prošle godine to više ne smiju činiti.  Podcrtavaju da je tu uslugu od Čvorkovca nemoguće dobiti i po komercijalnim uvjetima, dakle uz plaćanje.

Na upite o proširenju mreže u Čvorkovcu građanima govore da je to odgovornost Vodovoda Osijek koji je 2018. preuzeo upravljanje vodovodnom mrežom.  Vodovod kaže kako je njihovo zaduženje održavanje vodovodne mreže, a da za proširenja mreže mogu postupati samo po planu i rasporedu Općine, koja očito uporno ignorira dio stanovnika Aljmaša. Rezultat je da oko 200 kućanstava u Aljmašu nema redovnu opskrbu pitkom vodom, tehničku vodu mogu dobiti samo iz kišnih oblaka, a  od svoje Općine ne mogu dobiti niti suvisli odgovor na njihove upite.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nelogičnost situacije u kojoj se nalazi dio mještana Aljmaša pokazuje u činjenica da je kroz cijelo mjesto prošla plinska mreža, Dakle, prepreka za vodovodnu mreža također nema. Također, ostala mjesta u Općini imaju pristup vodovodnoj mreži (Dalj, Bijelo Brdo, dio Aljmaša, Erdut), pa čak i isturena vikend naselja poput “Mišinog brda” u Bijelom Brdu! Mještani naglašavaju da objekti koji se nalaze na navedenoj lokaciji imaju uporabne dozvole od Ureda za graditeljstvo. Novac također ne bi smio biti prepreka ovom projektu budući da EU fondovi izdašno financiraju infrastrukturne projekte ove vrste, posebno u ruralnim područjima.

Povod ovoga pisma jest što sam informiran od mještana kako počinju radovi na rekonstrukciji glavnog vodovodnog voda u Aljmašu. Naglašavaju kako se po “već ustaljenoj praksi općine,” na dijelu Crkvine Rudine ne planiraju radovi.

Prošlo ljeto sam i osobno posjetio mještane i upoznao se sa stanjem iz prve ruke. Mogao bih Vam pisati i o tome kako Crkvine Rudine nemaju javnu rasvjetu niti asfaltiranu cestu, kako sami mještani održavaju, poravnavaju i dosipavaju put do svojih objekata… No, ono što je sigurno njihov prioritet jest pitka voda – i zbog kvalitete života kao i zbog turizma kojim se mnogi od njih bave!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovakvom politikom Općina Erdut sigurno od Aljmaša ne čini privlačno područje za život i gospodarsku aktivnost. U interesu je mještana, ali i općine, što prije popraviti ovakvu situaciju. 

Načelniče Vesić, nadam se da shvaćate ozbiljnost situacije u kojoj se dio mještana Aljmaša nalazi, kao i da ćete što hitnije dostaviti očitovanje o navedenom pitanju  meni i javnosti, ali ponajprije mještanima vaše Općine.”, stoji na kraju pisma kojeg potpisuje Domagoj Hajduković.

Foto: Google Street View (screenshot)