16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Više od 80% sudaca sudjeluje u ‘bijelom štrajku’, u Osijeku u tijeku rasprava ‘najpoznatijeg suđenja’…

2 min read
U ovom trenutku, sljedeća dva tjedna, sve do 2. veljače, odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima...

Odaziv na ‘bijeli štrajk’ hrvatskih sutkinja i sudaca, odaziv na mjere upozorenja, veći je od 80% na nacionalnoj razini, što je više nego u prvom takvom ‘štrajku’ prošle godine. U nekim je gradovima odaziv potpun, 100%, izvijestili su iz UHS-a, Udruge hrvatskih sudaca, dodajući kako su stranke obaviještene o odgodama rasprava, kao i da će odgođena ročišta biti zakazana u najkraćem roku nakon ‘štrajka’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U ovom trenutku, sljedeća dva tjedna, sve do 2. veljače, odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Mjerama upozorenja pridružila se i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika.

Za trajanja ‘štrajka’ suci dolaze na posao i obavljaju ostale poslove u okviru sudačke dužnosti, rečeno je, kao i da će mjere biti prekinute i ranije od predviđenog ukoliko dođe do ponude izvršne vlasti, koja opet mora ispunjavati obećanje, izradu jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kakav je točno odaziv u Osijeku, u ovom trenutku postotno nije poznato, posebno ne na svakom od sudova, no u tijeku je rasprava ‘najpoznatijeg suđenja’ u Osijeku i Hrvatskoj, što sugerira da, zacijelo, neke stvari ne mogu biti odložene zbog mjera upozorenja.

Foto: Google Street View (screenshot, ilustracija)