4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osim Podravke i vlasnika Žita, paket Belje-PIK-Vupik žele i gazda NK Osijek, Arapi i Srbi?

2 min read
...portal Danica.hr, doznaje da se 'u igru' ubacio i arapski investitor, a da je s mađarskim navodno povezan Lorinc Meszaros, vlasnik NK Osijek.

Pisali smo jučer kako je Fortenova grupa u procesu ispitivanja zanimanja za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, kako je informativni materijal poslan na više adresa mogućih kupaca. Ponude, istina neobvezujuće, očekuju krajem prvog tromjesečja, a potom će biti donesena odluka. Kome su materijali poslani, nije nam poznato, no otprije se zna za zanimanje Pipunića, mađarskog investitora i Podravke. I iako se potonje smatra najizglednijim kupcima, portal Danica.hr, doznaje da se ‘u igru’ ubacio i arapski investitor, a da je s mađarskim navodno povezan Lorinc Meszaros, vlasnik NK Osijek.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što to poslovno područje obuhvaća, koja poduzeća su obuhvaćena poslovnim područje ‘poljoprivreda’? Sva su kod nas u Slavoniji. To su Belje, PIK Vinkovci i Vupik. U prosincu prošle godine, pisali smo OVDJE, Podravka kupuje Belje, Vupik i PIK ‘pred nosom’ Pipunića i Mađara Csanyija… !? Hoće li tako biti? Pisali smo kako su za taj ‘paket’, osim Podravke, jako ‘zagrijani’ Sándor Csányi, mađarski milijarder, prvi čovjek OTP banke i prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana, ali i vlasnik osječkog Žita Marko Pipunić, jer do tih saznanja i/li pretpostavki došli su s portala Danica.hr.

Danas s portala pišu kako zainteresiranih ima još…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, portal Danica.hr, piše kako se kao najizgledniji kupac tvrtki Belje, Pik Vinkovci i Vupik Vukovar već duže spominje koprivnička Podravka, no da je za preuzimanje zainteresiran i mađarski tajkun blizak Viktoru Orbanu koji je već kupio tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka, koja je tako, dodaju, ušla u sastav velike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Meszaros. A Fortenovin poljoprivredni biznis, dodaju, pozivajući se na upućeni izbor, žele preuzeti i arapski investitori koje reprezentira Saif Alketbi, čovjek koji već mjesecima vodi pravnu bitku za preuzimanje cijele Fortenove. Nadalje, Danica.hr navodi kako zanimanje njeguje i vlasnik moćnog srbijanskog Delta holdinga Miroslav Mišković, ali i ranije spomenuti gazda osječkog Žita Marko Pipunić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane, prodaje iz ’21. godine, nastavak procesa ovisit će o kvaliteti ponuda. Traži se, osim fer cijene, maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije.

– Fortenova grupa je u svoj poljoprivredni segment proteklih godina značajno ulagala, čime je podigla ukupnu vrijednost ovog poslovnog područja. Jedna od većih investicija samo u prošloj godini bila je obnova poljoprivredne mehanizacije u agri kompanijama, vrijedna više od 60 milijuna eura. Ukoliko bi do realizacije prodaje doista i došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane – kazuju iz Fortenove.

Foto: OBŽ (arhiva, ilustracija)