22. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vatrogasci jučer jurili na Opus Arenu! Upalio se vatrodojavni alarm! A razlog? Možda vas nasmije…

2 min read
- ...intervencija po uključenju vatrodojave u Opus areni u Osijeku - stoji kratko u izvješću Centra 112.

Posljednji puta se to dogodilo u kolovozu prošle godine. Nije nesvakidašnje. Javi sustav, a vatrogasci ‘nek’ se misle’. Tako su jučer, u petak 2. veljače, jurili na stadion NK Osijek, na Opus Arenu, jer vatrodojavni sustav je reagirao, a onda nema oklijevanja. Iako se zna da osjetljivi sezori javljaju svašta. Kao i ovaj puta. I dok je zadnji puta to bila, neslužbeno smo doznali, para iz kuhinje, ovaj puta je još ‘gluplje’. Ali, neslužbeno doznajemo…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Poslije kazališta, pojedinih sudova, poduzeća i institucija u Osijeku, vrtića u Bizovcu, sve minulih mjeseci, prošle godine, vatrodojavni alarm podigao je vatrogasce i na ‘intervenciju’ na Opus Areni u Osijeku, novom stadionu ‘bijelo-plavih’, doznaje se iz izvješća Centra 112.

– …intervencija po uključenju vatrodojave u Opus areni u Osijeku – stoji kratko u izvješću Centra 112.

Požara nije bilo, ali vatrogasci na dojavu moraju izaći. Intervenciju je zabilježio Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije, navodeći istu jutros kao sastavnicu aktivnosti u posljednja 24 sata.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Neslužbeno doznajemo da se vatrodojavni alarm ‘javio’ iz kupaonice. Aktivirala ga je para tuša, vruće vode. Ali, požara nije bilo. Naravno!

A zašto se takve stvari događaju, zašto alarmi zovu vatrogasce kada požara nema? Kako nas je poučio svojedobno zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković, to je dokaz da sustav radi, a sami vatrodojavni uređaji su vrlo osjetljivi i reagiraju na najmanji podržaj. Također, govorio je tada Ivković, para iz kuhala za kavu može aktivirati vatrodojavni alarm, jer on naprosto reagira na ono što sustav prepoznaje kao devijaciju. Tako je svojedobno u kazalištu malo prašine oko alarma pozvalo vatrogasce. Jedini lijek za sve ove slučajeve je u blizini alarma biti ‘fin’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Može se programirati na način da dojava prema sustavu ide ako dva ili tri uređaja prepoznaju dim ili požar. Ali, premještati ga se ne smije. Uređaji su ondje gdje su zacrtani… – kazao je Ivković.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)