5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gorjelo kod Opus Arene! Krenuli opet požari! Svaki dan po dva, tri…!? Ovo kaže Zakon…

2 min read
Vatrogasci Osijeka gasili su požar suhe trave kod Opus Arene u Osijeku. Vatrogasci Viljeva gasili su požar suhe trave s obje strane kanala na dijelu prometnice između Ivanova i Bockovca...

Zaredali su se opet požari otvorenog prostora. I prije nego bilo što vatrogasci i policija kžu, jasno je. Lijepo vrijeme, ‘rano proljeće’ uvjetovalo je početak radova u dvorištima, čišćenje, spaljivanje granja i slično, a onda su krenule i vijesti poput onih ljetnih, iz vremena zabrane paljenja. Samo jučer Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije izvijestio je o dva požara prekjučer u OBŽ, danas još… Gorjelo je jučer i oko Opus Arene. A javljaju i druge policijske uprave diljem Slavonije.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

– Vatrogasci Osijeka gasili su požar suhe trave kod Opus Arene u Osijeku. Vatrogasci Viljeva gasili su požar suhe trave s obje strane kanala na dijelu prometnice između Ivanova i Bockovca – objavio je Centar 112 jutros za prethodna 24 sata.

Svemu ‘pogoduje’ i vjetar, a i za danas i sutra je opet najavljen ‘žuti alarm’, mogći olujni udari vjetra do 65 km/h u Osijeku i okolici.

– U utorak 6. veljače 2024. oko 11.45 sati u mjestu Migalovci, 71-godišnjak je u dvorištu spaljivao granje, te se uslijed vjetra požar nekontrolirano proširio na livadu te je izgorjela suha trava i nisko raslinje. Protiv 71-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara – javila je policija iz Požege, dodajući…

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

– Istoga dana, oko 12.55 sati u Požegi u Ulici Eugena Kvaternika, na neutvrđeni način došlo je do požara na otvorenom prostoru u kojem je izgorjela suha trava i nisko raslinje.

Zabrana paljenja, inače, traje do 30. rujna ili po odluci jedinice lokalne samouprave. Svaki grad i općina to mogu procijeniti za sebe. A počinje 1. svibnja. – Zabranjuje se spaljivanje biljnih otpadaka i korova na poljoprivrednom zemljištu od 1. svibnja do 31. listopada tekuće godine – podsjećali su prošle godine vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, a koji su tada, u ‘bablje ljeto’ lane, često gasili požarišta korova, trave, niskog raslinja, što je imalo mogućnost prerasti i u veći požar.

Naime, paljenjem na njivama stvara se vatreni obruč, strada veliki broj divlji životinja i ptica, srna zečeva, lisica, fazana…, a nije rijedak slučaj da izgori i osoba koja pali njivu ili zadobije teške i po život opasne opekotine. Kod paljenja biljnih ostataka razvija se velika temperatura 460 do 500 stupnjeva. To uništava plodonosni sloj zemljišta i ubija korisne mikroorganizme. Poslije paljenja, plodonosni sloj tla biva prekriven pepelom. Vatra na njivama može se proširiti u blizinu šume i izazvati šumski požar. Paljenje na poljima i njivama nema ni jednu korisnu svrhu i višestruko je štetno, Dim koji se nadvija nad putovima i prometnicama ugrožava sigurnost odvijanja prometa…

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Za osobe koje izazovu požar slijede novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 1.990,00 do 19.900,00 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Iz nehaja, od 260,00 do 1.990,00 eura.

Foto: Pixabay (ilustracija)