2. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U čast ovog velikog osječkog autora dodjeljuje se književna nagrada – Anto Gardaš!

2 min read
Autor je Zaboravljene torbe, Bakrenog Petra, Ljubičastog planeta, romana u kojima su brojni prepoznavali osječku razglednicu, a likovi su često bili utjelovljeni u njegovim potomcima.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & AG (screenshot iz romana)

Vaš autor je kao dijete čitao sva Gardaševa djela koja je imao. I tamo negdje u svojim kasnim 20-ima, sreo je Antu Gardaša na praškim ulicama, u Češkoj, gdje je naš Osječanin, u vrijeme bez Google Mapsa, a uvjereni smo da mu ni to ne bi bilo dovoljno u želji za precizošću i osjećanju prostora i mjesta, obilazio tamošnje ulice i zapisivao elemente za novi roman. U čast ovog velikog osječkog autora dodjeljuje se književna nagrada.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Društvo hrvatskih književnika i njihov slavonsko-baranjski ogranak iz Osijeka, raspisali su natječaj za književnu nagradu po imenu našeg velikog sugrađanina, autora brojnih romana, napose za djecu. Nagrada Anto Gardaš bit će uručena na svečanosti na rođendan osječkog autora, u Osijeku, 21. svibnja. Pokrivotelji su Ministarstvo kulture i medija, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Natječaj je otvoren za izdavače, nakladnike i autore prvih izdanja romana ili zbirki pripovijedaka za djecu i mladež, a koje su objavljene tijekom ’23. godine, obavezno na hrvatskom jeziku. Tri istaknuta hrvatska književnika ili znanstvenika za djecu i mladež, bit će prosudbeno tijelo, a svoju odluku će objaviti do kraja travnja 2024.. To će biti odluka o užem izboru. Na natječaj treba poslati tri primjerka knjige do 15. ožujka.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

 

Inače, ako netko od mlađih ne zna tko je bio Anto Gardaš, on je bio hrvatski književnik i pravnik, autor brojnih romana, bajki, priča, pjesama i radio igrokaza. Rođen je 1938. u Agićima, otkud je preselio s roditeljima u Slavoniju, a umro je ’04. u Osijeku. Autor je Zaboravljene torbe, Bakrenog Petra, Ljubičastog planeta, romana u kojima su brojni prepoznavali osječku razglednicu, a likovi su često bili utjelovljeni u njegovim potomcima. Roman Duh u močvari i Priče iz Kopačkog rita tematski su vezane za Kopački rit.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & AG (screenshot iz romana)