2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Dronovi ‘čuvaju’ ptice oko Kopačkog… Postavljaju se diverteri na dalekovode…

1 min read
- Diverteri se postavljaju pomoću drona što omogućuje brže i sigurnije postavljanje. Po završetku primjene zaštitnih mjera više od 20 km dalekovoda na projektnom području bit će sigurnije za ptice.

Opasna je ovo, ali plemenita ‘rabota’. Već same fotografije iz JUPP Kopački rit sugeriraju potrebu velike vještine upravljanja dronom da bi se izvelo ovakvo što, ali tu je, napokon, velika i plemenita namjera da se pticama pomogne držati ih podalje 110 kV struje. Naime, kako navode iz Javne ustanove, u projektu LIFE Danube Free Sky u tijeku je postavljanje fizičkih preusmjerivača, odnosno divertera za ptice. Postavlja ih Hrvatski operator prijenosnog sustava, znamo ih i skraćeno kao HOPS, a postavljaju se na visokonaponske 110 kV dalekovode, kakvih je kod nas – 2.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

– Na projektnom području nalaze se dva takva dalekovoda Beli Manastir-Osijek i Beli Manastir-Apatin, koji predstavljaju opasnost za bioraznolikost Kopačkog rita i njegove uže okolice. Postavljanje divertera koji imaju reflektirajuće elemente pomoći će pticama u preletu da na vrijeme uoče vodiče i reagiraju kako bi izbjegle sudar – objasnili su iz JUPP Kočaki rit, dodajući i kako se isti postavljaju, što je ‘poseban dio priče’, vrlo zahtjevan trenutak leta drona tik uz žice…

– Diverteri se postavljaju pomoću drona što omogućuje brže i sigurnije postavljanje. Po završetku primjene zaštitnih mjera više od 20 km dalekovoda na projektnom području bit će sigurnije za ptice.

Pogledajte u njihovoj objavi…

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Foto: Pixabay (ilustracija)