1. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jedna od najutjecajnijih znanstvenica svijeta je naša Osječanka i govori – voli Osijek…

2 min read
U razgovoru, kojeg cijelog možete pročitati na izvorniku Srednja.hr, otkriva i detalje svoje osobnosti, kako voli putovati i istraživati nepoznata mjesta, pročitati neku dobru knjigu ili pogledati film ili seriju. Voli jako i Osijek...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & EFOS, Facebook (screenshot)

Ona je u ovom trenutku jedna od najutjecajnijih u znanstvenom svijetu, ali zaista svijetu, jedna od najcitiranijih znanstvenica, a naša je, osječka. Portal Srednja.hr donosi razgovor s osječkom profesoricom s Ekonomskog fakulteta koja je samo u minuloj godini primila dva vrlo značajna i visoka priznanja. Ona je prof.dr.sc. Đula Borozan, redovita profesorica u trajnom zvanju na osječkom EFOS-u, savjetnica predsjednika RH, jedna od najcitiranijih znanstvenica na svijetu, sukladno rezultatima o znanstvenoj citiranosti koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Na toj listi je 108 znanstvenika iz Hrvatske u ’22. godini, od ukupno oko 210.000.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Portal Srednja.hr piše da kada se ’22. i ’23. našla na listi 2% najcitiranijih svjetskih znanstvenika, nije bila na fakultetu. – Vraćam se i svi mi počinju čestitati, a ja nemam pojma zašto mi čestitaju. Odgovaram ‘pa dobro, objavila sam jedan znanstveni rad, ne morate mi zato čestitati’, da bih onda saznala da se nalazim na toj listi – govori za portal Borozan, dodajući da je to lijep osobni, ali i uspjeh za instituciju kojoj pripada.

Kod ovog istraživanja, dodaje portal, specifično je što se za izradu liste ne uzima u obzir samo citate, već se promatra i broj autora na radu, utjecajnost časopisa u kojem je objavljen rad… – Ja se nalazim na toj listi upravo zbog  tih ‘dodatnih’ kriterija. Često pišem sama ili u koautorstvu s jednom osobom, a uspjela sam objaviti radove u vrhunskim svjetskim časopisima. Nadalje, moje područje istraživanja je izuzetno atraktivno, aktualno i intrigantno te stoga privlači pozornost znanstvenika širom svijeta – govori Borozan za portal Srednja.hr, dodajući kako objava u vrhunskom časopisu zahtjeva originalnost i novost, jasan, utemeljen i argumentiran znanstveni doprinos, ali i malo sreće. – Glavni motivatori su radoznalost i strast za istraživanjem te otkrivanjem novog – dodaje.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

U razgovoru, kojeg cijelog možete pročitati na izvorniku Srednja.hr, otkriva i detalje svoje osobnosti, kako voli putovati i istraživati nepoznata mjesta, pročitati neku dobru knjigu ili pogledati film ili seriju. Voli jako i Osijek, otkriva, kao i da joj zadovoljstvo pružaju šetnje Osijekom i sportske aktivnosti.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & EFOS, Facebook (screenshot)