2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Statistika pred Valentinovo! U jednoj slavonskoj županiji najviša stopa sklopljenih brakova…

2 min read
Naime, promatrajući podatke na razini županija, zapitali su se ima li geografski položaj veze s ljubavlju? Ima li u geografskim odrednicama i tradicijskim vrijednostima štogod zajedničko...?

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Kao i pred prethodno Valentinovo, Državni zavod za statistiku uvijek iznenadi nekim novim zanimljivim podatcima, a tako su i ovaj puta objavili zanimljive statističke podatke, postavljajući pitanje ima li ‘zemljopis veze s brakovima’ u Hrvatskoj. Uzeli su podatke od ’22. godine na ovamo, bez zaključaka, već da se malo pitamo, zabavimo…

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

– U 2022. ukupno su sklopljena 18.074 braka, a za 87,7% ženika i 87,8% nevjesta to je bio prvi brak. Kako se već godinama ističe, parovi se sve kasnije odlučuju na brak, što potvrđuju i podaci za 2022., kad je prosječna starost ženika pri sklapanju prvog braka bila 31,7, a nevjeste 29,3 godine – napisali su iz DZS-a, a onda kreće još zabavniji spektar informacija…

Naime, promatrajući podatke na razini županija, zapitali su se ima li geografski položaj veze s ljubavlju? Ima li u geografskim odrednicama i tradicijskim vrijednostima štogod zajedničko…?

– Stopa sklopljenih brakova na 1.000 stanovnika na razini RH bila je 4,7, najviša u Vukovarsko-srijemskoj (6,0), a najniža u Istarskoj županiji (3,4). Regionalne razlike vidljive su i što se tiče oblika braka. Na razini Hrvatske 50,6% sklopljenih brakova u 2022. bili su vjerski, a 49,4% građanski. Najveći udio vjerskih brakova bio je u Ličko-senjskoj (63,0%), a najmanji u Istarskoj županiji (38,1%) – navode nadalje iz DZS-a, iznoseći i podatke o ‘roku trajanja’….

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

– U 2022. zabilježeno je 4.808 razvoda. Na 1.000 sklopljenih brakova razvedeno ih je 266,0. Najmanje razvoda na 1.000 sklopljenih brakova imala je Šibensko-kninska (103,3), a najviše Karlovačka županija (455,8). Za malo ljubavnih skeptičara imamo još jedan podatak – prosječno trajanje brakova razvedenih u 2022. bilo je 15,3 godine, što bi optimiste navelo na zaključak da bračnoj zajednici ipak treba dati priliku – zaključili su i na kraju poželjeli svima – Sretan Svjetski dan braka i nadolazeći Dan zaljubljenih!

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)