2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ustavni stručnjak iz Osijeka o priopćenju iz Ureda PRH: Puno politiziranja i nimalo prava i činjenica

2 min read
Palić kaže kako je tvrdnja iz priopćenja da provjera nije tražena i provedena jer bi se otkrile činjenice o vezama glavnog državnog odvjetnika s kriminalnim miljeom i HDZ-om - čista manipulacija.
palić mato

Foto: Facebook (screenshot)

Ustavni stručnjak, predavač osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić, reagirao je jučer na društvenoj mreži Facebook na priopćenje iz Ureda predsjednika RH, tvrdeći kako sadrži pravne pogreške i na koje se on treba kratko osvrnuti. Palić na početku odmah kazuje kako tvrdnja da je Vlada RH ovlaštena od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama pravno – nije točna.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

– U navedenom zakonu ne postoji odredba po kojoj bi to bilo moguće. Jedina odredba koja je vezana uz sigurnosne provjere osoba koje su postupku imenovanja na dužnost je članak 13. stavak 1. alineja 1. koja propisuje da se temeljna sigurnosna provjera provodi za osobe koje se imenuju ili su imenovane na dužnost na zahtjev čelnika tijela. Dakle, bez zahtjeva čelnika tijela u koje se nekoga imenuje ili je već ranije imenovan se ne može provesti provjera. Premijer nije čelnik tijela u koje je imenovan Ivan Turudić – piše Palić na Facebooku, nastavljajući kako pisani pristanak kandidata za provođenje sigurnosne provjere jest uvjet iz javnog poziva koji je objavilo Državnooodvjetničko vijeće.

– Taj pisani pristanak nije nikakav pravni temelj za provođenje sigurnosne provjere kako se to navodi u priopćenju. Zašto je taj pristanak naveden u javnom pozivu? Zato što je tako propisano u odredbama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću koje se odnose na imenovanje zamjenika Glavnog državnog odvjetnika jer po Zakonu u DORH-u glavni državni odvjetnik mora ispunjavati uvjete za zamjenika.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Ia na kraju, Palić kaže kako je tvrdnja iz priopćenja da provjera nije tražena i provedena jer bi se otkrile činjenice o vezama glavnog državnog odvjetnika s kriminalnim miljeom i HDZ-om – čista manipulacija. Tvrdi kako posljednja provjera iz ’19. godine i dalje važi.

– Prema Zakonu o sigurnosnim provjerama moguće su i dopune, a SOA je obvezna izvijestiti tijelo koje je zatražilo provjeru ukoliko dođe do bilo kakvih novih informacija koje bi predstavljale moguće sigurnosne zapreke – zaključio je Palić, dodajući još ‘ljudsku rečenicu’, bez pravnih elemenata…

– Dakle, puno politiziranja i nimalo prava i činjenica.

Foto: Facebook (screenshot)