13. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

17:55 iznad Slavonije i Osijeka! Putuje satelit ERS-2 prema mjestu pada…

2 min read
...ako i nije, u ovom trenutku i treba prijeći preko naše zemlje. Jer, kako navode na stranici N2YO.com, satelit ERS-2 proći će preko Hrvatske, na putu prema Švedskoj i Norveškoj.

Fotografija je nestala prije nekoliko minuta (17:55 nap.a.). Još se može vidjeti kako putuje (!?!?) ‘vatrena kugla’, (17:55 nap.a.) malo zapadno od Osijeka, leti prema sjeveru (17:55 nap.a.). To je ERS-2. Ako je to – to. Ali ako i nije, u ovom trenutku i treba prijeći preko naše zemlje. Jer, kako navode na stranici N2YO.com, satelit ERS-2 proći će preko Hrvatske, na putu prema Švedskoj i Norveškoj. Također, tvrde da bi nas trebao preletjeti oko 17:55 sati. No, sve to je u kalkulacijama podložno promjenama. Kako god, kada bude letio preko Hrvatske, karta sugerira da će to biti preko Slavonije 100%, a možda baš i preko Osijeka. No, ide drugdje, a sve dok ne padne na Zemlju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, Europska svemirska agencija prati stanje, jer na Zemlju se, poslije 30 godina, treba spustiti europski satelit za daljinska istraživanja ERS-2. On je veličine autobusa, lansiran ’95. godine i sada mu je vrijeme da se ‘vrati kući’. Ali, u dijelovima, od kojih će većina izgorjeti pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Propadao je u orbiti posljednjih 13 godina, a sada slijedi proces raspadanja na manje dijelove, od koji će većina izgorjeti. ESA još uvijek prati njegov pad te predviđa da će se on dogoditi negdje iznad istočne obale središnje Afrike. Ono što ‘preživi’ i eventualno padne na kopno, rasporedit će se po tlu, na području u prosjeku dugom više stotina kilometara i nekoliko desetaka kilometara širokom. Potencijalni rizici su vrlo niski, kazuju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Foto: OsijekExpress.com & N2YO.com (screenshot)