28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Izabrane liječnike možemo mijenjati ‘klikovima mišem’, ali liječnike to ne veseli, jer ima ‘kvaka’…

2 min read
A 'iza brda' se valja još jedan problem. Liječnik može odbiti pacijenta koji se 'prijavio' elektronički, ali onda slijedi niz objašnjenja i kontrola...

Procedura je genijalna, super…, ali za pacijenta kojem se ne šeta, ne hoda, ne da…, dok liječnike sigurno ne raduje. Naime, s par klikova mišem možete u sustavu e-Građani odabrati izabranog liječnika, ginekologa, stomatologa. Odlično! Osim što nit’ vi znate kako liječnik izgleda, nit’ je vas liječnik ikada vidio. I u uvjetima digitalizacije ova opcija predstavlja ‘revolucionarno’ rasterećenje za pacijente, liječnike ne veseli, ni najmanje, doznaje i piše RTL.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tako je, naime, odzvonilo šetanju do novog liječnika, kasnijem prijenosu kartona. Može se, razumije se, sve odraditi i ‘pješke’, ali je sada pojednostavljeno i računalno.

Liječnica obiteljske medicine Mirela Marković, za RTL govori o manjkavostima… – Procedura je jednostavnija, no to ne znači da je bolja. Pacijent kao i do sada može doći u ordinaciju liječniku kojeg je izabrao, tu će dobiti izjave za HZZO i to mora uvjeriti u najbližem uredu HZZO-a. Po novom sada postoji upisivanje kod liječnika preko sustava e-građana, to je nešto jednostavnija procedura za pacijenta, ali rekla bih da nije baš dobra za komunikaciju liječnika i pacijenta – rekla je za RTL, dodajući kako na taj način pacijent neće upoznati svog liječnika, a ni liječnik njega, da bi bilo profesionalno da svaki pacijent prvo dođe u ordinaciju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A ‘iza brda’ se valja još jedan problem. Liječnik može odbiti pacijenta koji se ‘prijavio’ elektronički, ali onda slijedi niz objašnjenja i kontrola… Govori o primjeru kolegice s 1.900 pacijenata koja je odbila dvoje…

– …to je završilo tako da će joj doći kontrola HZZO-a, što smatram da je stvarno neoprostivo, jer ona ima ogromnu ambulantu i ovako je preopterećena… – rekla je.

Do sada su liječnici s vrata mogli reći ‘nema mjesta’ i gotovo.

Foto: Pixabay (ilustracija)