24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stiže afrički zrak, s njima i saharski pijesak, a u prijevodu – prljava kiša!?

1 min read
Padat će prljava kiša. Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka.

Na kraju veljače, s ovom ranijom silnom južinom i visokim temperaturama, jug ‘isporučuje’ uskoro i afričkoi pijesak. Pojednostavljeno, tko je oprao automobil – ‘džabe je krečio’. – Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskim zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe – piše IstraMet, a što to znači, u prijevodu…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare. Ispočetka sve do Sicilije i juga Grčke. U jakim južnim visinskim strujama stiže i ogromna količina saharskog pijeska, za kojeg se vjeruje da će do konca idućeg tjedna stići i do sjevera Europe, znači i do nas. A onda… Padat će prljava kiša. Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka.

Foto: Pixabay (ilustracija)