18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradonačelnik na panel raspravi Čisti gradovi, sretni građani: Osijek je jedini ispunio normu…

2 min read
Konferenciju ”Otpad 360°- jučer smeće, danas problem, sutra sirovina”  organizirali su ZGRADOnačelnik.hr i Motus media, uz programsko partnerstvo Udruge gradova.

Grad Osijek jedini je od velikih hrvatskih gradova ispunio normu o odvojenom prikupljanju otpada od preko 50 posto. Za 2022. godinu Osijek je postigao rezultat od 51,26 posto. Čekamo rezultate Ministarstva gospodarstva za 2023., ali smo sigurni da će biti još i bolji.  To je rezultat dobre infrastrukture i savjesnih građana, kojima zahvaljujem – poručio je u četvrtak osječki gradonačelnik Ivan Radić nakon sudjelovanja u panel raspravi ”Čisti gradovi, sretni građani”.

Panel rasprava održala se u Zagrebu u sklopu konferencije ”Otpad 360 – jučer smeće, danas problem, sutra sirovina“, a uz osječkog gradonačelnika Radića na panelu su sudjelovali i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, riječki gradonačelnik Marko Filipović te zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Imamo jako dobru infrastrukturu. Četiri reciklažna dvorišta i jedno mobilno reciklažno dvorište. Građani Osijeka odvajaju otpad doslovno na kućnom pragu. Kućanstva imaju četiri različita spremnika, a višestambene zgrade šest. Dosad smo sanirali tri odlagališta otpada, izgradili odlagalište za građevni otpad, a uskoro krećemo i s odlagalištem za glomazni otpad. Imamo i svoju kompostanu pa odvojeni biootpad pretvaramo u kompost. Provodimo edukacije od vrtićke dobi, prošle godine smo obišli sve osnovne škole – dodao je gradonačelnik Radić izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima u Osijeku.

Konferenciju ”Otpad 360°- jučer smeće, danas problem, sutra sirovina”  organizirali su ZGRADOnačelnik.hr i Motus media, uz programsko partnerstvo Udruge gradova.

Tekst i foto: Grad Osijek