19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nema oklijevanja! Sve spremno za novi sporazum i borbu s komarcima i ’24. godine!

3 min read
Rezultiralo je to desecima tretmana, aviotretiranjem zelenog pojasa, čak i iznad grada, tretiranjem šuma, bara, a lobiranje Grada Osijeka i gradonačelnika Radića putem zastupnika u Hravatskom saboru, osiguralo je i dodatna sredstva Vlade Republike Hrvatske, napokon i dozvolu za tretiranje komaraca u rubnom pojasu Kopačkog rita, ključne pozicije za izlijeganje napasti.

Prošle godine smo se spasili od komaraca odlukom Grada Osijeka da svoje napore prebaci i ‘izvan gradskih kapija’, djelovanjem po okolici Osijeka, a iz koje dolazi od 90 do 95% komaraca po Osijeku. Jako je mali postotak onih koje Osječani ‘sami uzgoje’ po vrtovima, bačvama… Godinama je Osijek tretirao komarce samo u okviru svojih granica, što je bila isključivo ‘vatrogasna mjera’, bez ikakvog utjecaja na uzrok. Sve dok se lane, sukladno ranojoj najavi, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima i stručnjacima nije odvažio na dogovor s okolnim općinama, kojima bi Osijek pomogao u tretiranju, napose larvicidnom, a sukladno preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Osijek se lane odvažio rješavali pitanje komaraca prije nego se jako približe Osijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rezultiralo je to desecima tretmana, aviotretiranjem zelenog pojasa, čak i iznad grada, tretiranjem šuma, bara, a lobiranje Grada Osijeka i gradonačelnika Radića putem zastupnika u Hravatskom saboru, osiguralo je i dodatna sredstva Vlade Republike Hrvatske, napokon i dozvolu za tretiranje komaraca u rubnom pojasu Kopačkog rita, ključne pozicije za izlijeganje napasti. I da nije bilo dva visoka vodostaja Drave koja su poplavila šira područja na lijevoj obali, čime aktiviraju jajašca koja ondje mogu čekati godinama, a koja se bez vode i ne može larvicidno tretirati (Začarani krug!? Jer, sada ondje čekaju nova jajašca!? A vode nema, trenutno!?), da nije bilo tih neočekivanih aktivacija legla i izlijetanja komaraca, Osijek bi se prošle godine još bolje spasio. A uspio je, više nego ikada prije. I to je jasan smjer za ovu godinu.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća otprije dva dana, donesena je odluka davanju suglasnosti Gradu Osijeku za sklapanje Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca s Osječko-baranjskom županijom i općinama Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci. Dakle, Gradsko vijeće Grada Osijeka suglasno je da Grad Osijek sklopi Sporazum kakav je bio važeći prošle godine, od 7. lipnja do 31. siječnja ove godine. Sukladno navedenom Sporazumu, Grad Osijek sufinancirao je troškove larvicidnih tretmana poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području sporazumnih strana, adulticidnih tretmana, a Županija je Gradu Osijeku sufinancirala troškove larvicidnih i adulticidnih tretmana (sa zemlje i iz zraka) poplavnog područja uz rijeke Dravu i Dunav na području grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci. Isti sporazum bit će sklopljen ponovno, na radost svih ususret ljetu. Novi Sporazum vrijedit će od potpisa pa do 31. siječnja 2025. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ukupna poplavna površina u Osječko-baranjskoj županiji je 30 399 ha (Izvor: Hrvatske vode), s time da 38,51 % čine inundacije rijeke Drave, a najveći dio poplavnih površina županije pripada Dunavu (61,5 %) zato što on plavi i zaštićeno područje Parka prirode Kopački rit (37,01 %). Polazeći od osobitosti cijele županije (hidrografija, vegetacija, urbanizacija) uočljivo je postojanje velikog broja naselja od kojih je većina, s obzirom na površinu i broj stanovnika, smještena uz rijeke Dunav i Dravu. Najveća poplavna površina od 11376 ha pripada općini Bilje budući da uključuje Park prirode Kopački rit, a i općina Erdut (10 %), ali i Osijek sa svojih 6-7 % poplavnih površina također daju velike izglede za razvoj enormnih populacija komaraca koji preferiraju upravo takva, poplavna staništa. Nadalje, dokazano je da najbrojnija vrsta Aedes vexans može uz povoljne ekološke faktore migrirati i do 30 km, te stoga predstavlja problem za veći dio županije – navode dokumenti Grada Osijeka.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)