19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Podignute optužnice za ratni zločin! Zarobljenike u Bilju gole gonili kroz špalir, jednog ubili…

1 min read
Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni i nalaze se u istražnom zatvoru na osnovi rješenja o određivanju istražnog zatvora...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

– Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice državljana Republike Hrvatske (1950., 1955. i 1972.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH – objavio je DORH, nastavljajući…

– Okrivljenike se tereti da su 3. rujna 1991., u Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda počinili navedeno kazneno djelo tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Okrivljenike se tereti da su, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima teritorijalne obrane, postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, odnosno da su nakon zarobljavanja trojice pripadnika (1953., 1949. i 1959) Biljske satnije Zbora narodne garde prisilili ih da skinu odjeću sa sebe te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili oštećenika (1953.).

– Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni i nalaze se u istražnom zatvoru na osnovi rješenja o određivanju istražnog zatvora, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske – zaključuju.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)