16. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uskoro ‘mrkva i batina’! Sufinanciranje fasada u centru! Ali, tko se ne odazove – kaznetina!

3 min read
...za sve koji se ne odazovu ovom programu, koji budu neodgovorni, koji ugrožavaju fasadama sigurnost prolaznika i narušavaju izgled ulica, bit će primjerene kazne... - rekao je Vulin.

Udio sufinanciranja zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin još nije mogao otkriti, jer model je još u izradi, sukladno čemu ni visine kazni još ne znamo, ali se pripremaju, kako kaže, ‘mrkva i batina’ za sve fasade u centru Osijeka. Naime, jedna od namjera Grada Osijeka je skoro sufinanciranje obnove pročelja na zgradama u Osijeku u ’24. godini, za što se traži novi model. Naime, Grad Osijek sredstvima iz ITU fonda kreće u ’24. godini u obnovu i rekonstrukciju glavnog trga u Osijeku, u osiguravanje zelenila, bolje rasvjete…, o čemu smo pisali OVDJE, a uslijed čega je naravna stvar da se i fasade starijih zgrada u Osijeku namjeravaju dovesti u red.

– Vrlo brzo ćemo predstaviti novi poticajni program sufinanciranja obnova fasada, ponajprije na Trgu Ante Starčevića, u Europskoj Avenviji, Tvrđi, Kapucinskoj…, a program predviđa i drugi kraj, ima ‘mrkvu i batinu’. Jer, za sve koji se ne odazovu ovom programu, koji budu neodgovorni, koji ugrožavaju fasadama sigurnost prolaznika i narušavaju izgled ulica, bit će primjerene kazne… – rekao je Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Razumije se, zgrade su najčešće u privatnom vlasništvu, vrlo često u rukama brojnih suvlasnika, a što otežava model obnove i sufinanciranja. Suludo je da Grad privatnim vlasnicima obnavlja zgradu, ali može i želi pomoći. Nadalje, ilustrativno, ima li zgrada 5-6 vlasnika, sukladno nekim važećim pravilima upravitelja zgrada, potrebna je kvadraturom natpolovična većina za prihvaćanje radova, za zaduživanje i više, jer troškove bi plaćali svi suvlasnici. A dogovor ni u obitelji nije nekad lak. To nisu mali troškovi, fasade propadaju i Grad je odlučio djelovati, pomoći. Izdvojio je sredstva i traži se model sufinanciranja.

Napokon, bilo je modela i ranije, ali samo su rijetku koristili ista, a mogli su, kao što je to primjer s jednom od zgrada na trgu, o čemu smo pisali OVDJE. Po srijedi je kuća Mohatschy.

Međutim…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– To nam je jedan od važnijih projekata u ovoj godini. Kada sam govorio o obnovi Trga Ante Starčevića, sve će to biti polovično ako se ne obnove i fasade. Znamo i sami, a vide to i gosti, da na zgradama ima čak i ožiljaka iz Domovinskog rata, što je nedopustivo u ’24. godini. Otegotna okolnost je bila što je velika većina tih zgrada u privatnom vlasništvu, bilo pojedinaca ili pravnih osoba, a ne u rukama države, Županije ili Grada. I onda moramo dobro osmislisti model na koji način to dobro sufinancirati – kazao je početkom godine zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, dodajući da je Grad u proračunu osigurao 1.000.000 eura.

– Tvrđa i Trg Ante Starčevića su slika grada. Tko god dođe, dolazi tu i u Ulicu Europske Avenije. Nažalost, Osijek je dugi niz godina bio taoc vlasnika vrijednih nekretnina koji u njih ne ulažu dovoljno. Oni uplaćuju spomeničku rentu, ali mi smo sada, da grad ne bude taoc, odlučili usmjeriti dodatna sredstva za obnovu. Dakle, pružit ćemo im model. Kako će to točno funkcionirati, još je u izradu, ali vrlo brzo ćemo izaći s ‘pravilima igre’ – nastavio je tada Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, svi ti objekti su pod zaštitom i kod njihove obnove moraju se poštovati konzervatorski uvjeti, a to podiže troškove. Ilustrativno, ako je od prozora ostao čitav veći dio okvira, on ide na restauraciju, ne može se ‘kresnuti’ PVC stolarija. A ako ga treba izmijeniti, mora se izraditi istovjetan.

– Tko ne bude iskoristio model, tko ne bude u zadanom roku svoje fasade obnovio, imamo sve alate kojima će takvi vlasnici i suvlasnici na mjesečnoj razini dobivati kazne – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Nadalje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradsko vijeće je u srpnju ’23. godine glasalo i usvojilo prijedlog, novu Odluku o komunalnom redu, kojom se rješavaju ili stvaraju pretpostavke za rješavanje niza elemenata koji do sada nisu ‘pripadali nigdje’, ili koji su bili manjkavi, kao primjerice zaključavanje bicikala za prvo raspoloživo drvo, djelomično zadan izgled terasa ugostiteljskih objekata, postavljanje tendi, klima uređaja na pročeljima, ali i niz drugih elemenata koji svakodnevno smetaju oku ili upotrebi javnih površina. Jedna od stvari već tada bile su veće su kazne za neuređene fasade.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)