15. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ivica Lučić: Dobitnik svojevrsne nagrade za životno djelo, za doprinos hrvatskom lutkarstvu!

2 min read
- Bio je član Karate kluba Kandit te je u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji osvojio više naslova i priznanja a u vrijeme trajanja Karate lige Slavonije i Baranje bio je u jednoj sezoni najefikasniji pojedinac lige. U ovoj vještini ima majstorsko zvanje, odnosno crni pojas.

– S veseljem i ponosom najavljujemo kako je Ivica Lučić, višestruko nagrađivani glumac i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića dobitnik velikog priznanja, svojevrsne nagrade za životno djelo – povelje “Zvonko Festini” Hrvatskog centra UNIMA za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva! – objavilo je Dječje kazalište u Osijeku, dodajući kako će uz Lučića ova povelja posthumno biti dodijeljena i Branku Smiljaniću. Svečanost dodjele bit će održana u Gradskom muzeju Vukovar u ponedjeljak, 18. ožujka 2024. s početkom u 20 sati u sklopu programa 29. Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ivica Lučić rođen je u Osijeku 1958. godine. Završio je Pravni fakultet u Osijeku. Do polovice 1991. godine radio je u nekoliko raznih poduzeća a tada se aktivno priključuje obrani Hrvatske kao zapovjednik voda veze u 106. brigadi ZNG – nižje Dječje kazalište biografiju ovog osječkog umjetnika, nastavljajući…

– U Dječjem kazalištu pojavila potreba za glumcem-lutkarom te je nakon održane audicije primljen u glumački ansambl u lipnju 1993. godine. U ožujku 2014. godine nakon što ga je Gradsko vijeće grada Osijeka imenovalo, postaje ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku te je na tom poslu sve do danas. Ipak, ne odriče se svojih uloga u predstavama nego i danas aktivno glumi te je u svojoj karijeri ostvario preko 130 uloga u stotinjak predstava. Osim u matičnom kazalištu nastupao je i u HNK u Osijeku u dvanaest naslova što u dramama što u mjuziklima i operetama, te u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u dva naslova. Lik Čaruge glumio je u dokumentarno-igranom filmu “Ogledalo vremena”, a zapažene uloge ostvario je u filmovima “Šesti autobus”, “Sveta obitelj”, “Pustara”, te seriji “Šutnja”. Kao glumac-lutkar dobio je niz nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Bavio se i drugim aktivnostima kao što je pisanje kolumne u Glasu Slavonije, uređivanje i vođenje vrlo popularne radijske emisije JUTROMLAT na Slavonskom radiju te vođenje raznih prigodnih programa. Kao autor emisije Jutromlat, 2003. godine nagrađen je nagradom SREBRNI MIKROFON  na Radijskom festivalu u Šibeniku. Iste godine izdao je knjigu PREKO CRVENOG NI ZA ŽIVU GLAVU koja je sadržajno vezana uz ovu emisiju. Kao srednjoškolac i student, pa i nešto kasnije, aktivno se bavio sportom.

– Bio je član Karate kluba Kandit te je u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji osvojio više naslova i priznanja a u vrijeme trajanja Karate lige Slavonije i Baranje bio je u jednoj sezoni najefikasniji pojedinac lige. U ovoj vještini ima majstorsko zvanje, odnosno crni pojas.

Foto: Dječje kazalište (arhiva, screenshot)