15. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Banke ‘poste’ na Veliki petak!? Neće biti provođenja međubankovnih platnih transakcija…

2 min read
Neće biti utjecaja ni na plaćanja plaćanja platnim karticama ili podizanje gotovine na bankomatima, doznaju s portala u Hrvatskoj narodnoj banci.

Nemojte da vam netko ‘prodaje foru’ da je platio u petak ujutro i da ne zna zašto ne vidite da je plaćeno…

Veliki petak, odnosno petak 29. ožujka, bit će neradni dan za sustav provođenja međubankovnih platnih transakcija u eurima, a Zagrebačka banka to je odmah pojasnila kako će isti, koji su zadani na Veliki petak, ‘biti zaprimljeni na izvršenje s valutom sljedećeg radnog dana, a to je utorak, 2. travnja’. Zbog toga, upozoravaju iz banke, naloge valja zadati u četvrtak, do 16 sati. To neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Neće biti utjecaja ni na plaćanja plaćanja platnim karticama ili podizanje gotovine na bankomatima, doznaju s portala u Hrvatskoj narodnoj banci. – Dakle, građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama – ističu u HNB-u.

– Napominjemo da je Veliki petak neradni dan za izvršavanje međubankovnih naloga budući da platni sustavi EuroNKS i Target ne rade. Slijedom navedenoga, na Veliki petak 29.03.2024., neće biti moguće inicirati međubankovna plaćanja (ni nacionalna, ni prekogranična ni međunarodna) s datumom izvršenja 29.03.2024.  Plaćanja će se na Veliki petak moći inicirati s datumom izvršenja od utorka, 2.4.2024. ili ih je potrebno izvršiti u četvrtak, 28.3.2024. godine. Na Veliki petak s tekućim datumom moći će se izvršavati samo unutarbankovna plaćanja – objavila je i Porezna uprava.

Foto: Pixabay (ilustracija)