19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Loco ‘locirao’ Slavonca ‘čas posla’! Omirisao i krenuo… HGSS-ovci i ‘mantrail’ pas pronašli nestalu osobu!

2 min read
Inače, dežurni spašavatelj HGSS Stanice Orahovica u srijedu, u 17:15 sati je primio dojavu o nestanku muškarca u selu Pčelić, općina Suhopolje.

HGSS je jučer na službenoj mrežnoj stranici opisao slučaj iz Slavonije i nevjerojatnu vrijednost svog ‘mantrail’ potražnog psa, a koji je omirisao predmet i/li odjeću nestale osobe i krenuo u potragu s HGSS-ovcima Stanice Orahovica, krenup u potragu uz 18 pripadnika HGSS-a i 2 K9 tima, uz dvoju članova HGSS-a Stanica Požega, uz bespilotnu letjelicu s termovizijom, zapovjednim vozilom. Sva je ta tehnologija bila potrebna, no ključno je uvijek živo biće, znalci HGSS-a i pas. U potrazi je, dodaju iz HGSS-a, sudjelovalo i 15 pripadnika PU VPŽ.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– ‘Mantrail’ K9 tim HGSS stanice Orahovica na terenu počinje raditi oko 18:00 sati inicijalnim uzimanjem mirisnog artikla nestale osobe. ‘Mantrail’ psi iznimno su vrijedan resurs u potragama jer ovi psi na temelju mirisa koji dobiju od vodiča, traže točno određenu osobu. Miris procesuiraju, razlikuju ga od mirisa ostalih osoba i slijede ga. Stoga, često ih koristimo kao prvi korak u potragama s psima kada nam je poznato mjesto s koje se nestala osoba udaljila. ‘Mantrail’ timovi služe za pronalaženje smjera u kojem se osoba udaljila, što može znatno olakšati voditeljima potrage i usmjeriti daljnji tijek traganja – pojasnili su iz HGSS-a, dodajući da je upravo tako završila i potraga 27. ožujka…

– Tako je i sinoć, par trenutaka prije proloma oblaka, ‘mantrail’ tim Stanice Orahovica pronašao nestalu osobu. K9 timovi samo su jedan od kotačića koji pokreću cjelokupan proces i koji vodi do ovakvog uspjeha, zato se zahvaljujemo i ostalim timovima i službama koje su nam se pridružili na terenu – zaključili su.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, dežurni spašavatelj HGSS Stanice Orahovica u srijedu, u 17:15 sati je primio dojavu o nestanku muškarca u selu Pčelić, općina Suhopolje.

Foto: HGSS (screenshot)