25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Objavljen plan ‘napada na komarce’! Ove godine Osijek diže i dronove!

2 min read
- Za razliku od prošle godine, u provedbi larvicidnih tretmana osim cestovnih vozila, aviona, čamaca i amfibija koristit ćemo i dronove, posebice na teško dostupnim poplavnim područjima - najavio je Vulin

Kreće! Za borbu protiv komaraca ove godine je predviđeno najviše do sada – 1,9 milijuna eura. Nastavlja se i lanjski model suradnje s Osječko-baranjskom županijom i okolnim općinama. Grad Osijek krenuo je ‘s prvim zrakama’ sunca u obračun s komarcima u ’24. godini. Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin danas je predstavio plan djelovanja, a u koji su uključeni NZJZ OBŽ, OBŽ, Darda, Bilje, Petrijevaci i Erdut. Naime ‘debelo’ iznad 90% komaraca dolazi iz drugih općina u Osijek i Grad je morao reagirati, pomoćni okolnim općinama u suzbijanju komaraca, a kako bi ih pravovremeno zaustavio, ‘na izvoru’. Taj model je, govori Vulin, omogućio učinkovitost prošlogodišnjih tretmana komaraca veću od 80 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U proračunu Osijeka osigurano je 800.000 eura, lobiranjem gradonačelnika iz države dolazi 600.000 eura, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 200.000 eura, dok su ostatak do rekordnog iznosa od 1,9 milijuna eura osigurale okolne općine. Nadalje, Vulin je izvijestio kako je u tijeku natječaj za odabir izvođača radova, koji će biti završen 19. travnja. – Za razliku od prošle godine, u provedbi larvicidnih tretmana osim cestovnih vozila, aviona, čamaca i amfibija koristit ćemo i dronove, posebice na teško dostupnim poplavnim područjima – najavio je Vulin, izražavajući nadu da će godina biti lakša nego prethodna, u kojoj je Osijek imao dva visoka vodostaja, aktivaciju starih legla, koje se nije ni moglo bez vode larvicidno tretirati, što čini ‘začarani krug’.

Pogledajte plan djelovanja…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: Grad Osijek (screenshot)