18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tko iz Osijeka ne ide u sabor? Tko su novi Osječani u saboru? Tko je otprije ondje…

4 min read
S liste HDZ-a u sabor, a da su iz Osijeka, idu Ivan Radić, Nataša Tramišak... Među novim osobama u saboru, a da su iz Osijeka, naći će se Boris Piližota s liste SDP-a...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Prva osoba Radničke fronte Katarina Peović imala je objavu danas na Facebooku, a nakon što njezina stranka na jučerašnjim izborima nije prešla izborni prag i neće biti u idućem sazivu sabora… – Dakle, izbori za buržoaski parlament odvijali su se u ‘neradnu’ srijedu kada su sve trgovine radile, prenosili su ih buržoaski mediji koji su na samom početku kampanje odredili koga će pratiti, a kapitalističke stranke su od prvog dana počele trošiti ogromne novce za kampanju… – stoji u uvodniku objave, ali ona nije jedina viđenija bivša saborska zastupnica.

Naime, u novom sazivu neće biti ni pojedinih Osječanki i Osječana. Jedan među njima je bio u više saziva Sabora s liste SDP-a, ali kao Socijaldemokrat nije uspio. Domagoj Hajduković također se obratio na Facebooku…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Hvala svima koji su izašli na birališta, posebno onima koji su glas dali Socijaldemokrate. Na žalost, to nije bilo dovoljno da nastavim borbu za Slavoniju i Baranju. Nadam se da će oni koje ste izabrali imati snage i mudrosti za to. Meni je bitno da svakome mogu pogledati u oči, nikome nisam dužan i da odlazim čistog obraza jer izbori se mogu izgubiti ali obraz ne. Vrijeme je za nove izazove. Vidimo se! – napisao je Osječanin Hajduković, koji je u saboru više od desetljeća, od 7. saziva na ovamo, a s kojim u sabor ne ide ni Romana Nikolić, također Osječanka s iste liste.

Inače, njih dvoje su na listi Socijaldemokrata prikupili najviše preferencijslnih glasova, ali lista nije prešla prag.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Među novim osobama u saboru, a da su iz Osijeka, naći će se Boris Piližota s liste SDP-a. Za sada. Jer, pitanje je kako će još stranke raspoređivati svoje mandate, odnosno hoće li baš svi s liste po redu ići u sabor ili će mandat staviti u mirovanje, što bi moglo iz Osijeka u sabor postali još koga.

S liste HDZ-a u sabor, a da su iz Osijeka, idu Ivan Radić, Nataša Tramišak… Oni su bili i u prethodnom sazivu sabora i samo nastavljaju gdje su stali.

– Mi smo u IV. izbornoj jedinici jako zadovoljni rezultatima. I u Osijeku i u izbornoj jedinici smo najjača stranka. Zahvaljujem svim biračima koji su izašli na izbore i dali nam povjerenje. Očigledno su prepoznali naš rad i naše rezultate i mi ćemo već sutra ujutro nastaviti raditi u interesu građanski i građana IV. izborne jedinice i cijele zemlje – kazao je u prvoj izjavi po objavi rezultata parlamentarnih izbora osječki gradonačelnik Ivan Radić, inače i predsjednik osječkog HDZ-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, uz ministra obrane i bivšeg župana, šefa županijskog HDZ-a, njih dvojica su osvojili i najviše preferencijalnih glasova u Osijeku, svakako i na listi HDZ-a u gradu, Anušić i na razini cijele IV. izborne jedinice, a u Hrvatski Sabor s liste HDZ-a iz iste izborne jedinice još idu Igor Andrović, Darko Sobota, Nataša Tramišak, Goran Ivanović i Josip Đakić.

– Rezultati su pokazali i da smo najjača stranka u Osijeku, gdje smo daleko iznad svih drugih stranaka. Protekle tri godine od kada smo preuzali odgovornost za vođenje grada Osijeka pokrenuli smo mnogobrojne projekte u vrijednosti od 350 milijuna eura i ti će se projekti nastaviti i u budućnosti. Stoga svim Osječankama i Osječanima od srca hvala – rekao je Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U Osijeku je moglo glasovati 84.094, na tih 98,81% biračkih mjesta, obrađenih do jutros u 7:45, a glasovalo je 53.144. HDZ je osvojio 42,39% glasova, odnosno 21.954 glasa. SDP 12.148 ili 23,45%. DP je osvojio 5.841 glasa ili 11,27%, Možemo 3.993 ili 7,71%, a Most 3.326 ili 6,42%.

Kada je riječ o preferencijalnim glasovima, aktualni gradonačelnik Osijeka je osvojio 7.354 glasa, odnosno 33,49% svih HDZ-ovih glasova u Osijeku, a aktualni ministar obrane i bivši župan OBŽ Ivan Anušić, prvi s liste HDZ-a, 9.869 glasa. I to su dva najjača rezultata preferencijalnog glasovanja u Osijeku u IV. izbornoj jedinici. Prvi najjači sljedeći preferencijalni rezultat u Osijeku ima Biljana Borzan s liste SDP-a, ali europarlamentarka je na polovici Radićevog rezultata, malo iznad 4.000.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U IV. izbornoj jedinici HDZ je s partnerima osvojio 41,81% glasova, SDP s partnerima 25,20, Domovinski pokret bio je na 3. mjestu s 13,07%, Most na sljedećoj poziciji 6,04, a na 5. mjestu Možemo s 5,49%. Dakle, do 7:45 jutros bilo je to – HDZ je dobio 84.704 glasa, SDP 51.063, DP 26.477, Most 12.248 i Možemo 11.133.

– Na prvom mjestu se zahvaljujem svim biračima koji su danas izašli na birališta i pokazali smjer kojim žele da Hrvatska nastavi. Naravno da smo zadovoljni rezultatima i velikom prednošću. Birači su prepoznali rad, rezultate, ostvareno… Mogu odmah reći da ćemo na temelju toga, na temelju rezultata, nastaviti raditi odgovorno i na interes svih građanki i građana – rekla je u izbornoj noći i saborska zastupnica iz redova HDZ-a, bivša ministrica Nataša Tramišak.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)