3. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Ročnici u Požegi završili osposobljavanje! Imamo najbolju ročnicu i najboljeg ročnika!

2 min read
...obuku je uspješno završilo 117 ročnika, odnosno 106 muškaraca i 11 žena, a iz MORH-a dodaju da su najbolji među njima Mia Poturica i Dario Dropulić.

– Novost ove godine je i što će ročnici prvog naraštaja u 2024. godini primiti naknadu u iznosu od 900 eura neto za svaki mjesec uspješno završene obuke – odmah su se iz MORH-a pohvalili u objavi o završenom vojnom osposobljavanju novog naraštaja ročnica i ročnika HV-a u Požegi, a kada su i među njima izabrani najbolja i najbolji. – U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade HV u Požegi 19. travnja 2024. godine završena je obuka prvog ovogodišnjeg, odnosno 41. naraštaja ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju – objavili su i Ministarstva obrane, dodajući kako je obuku uspješno završilo 117 ročnika, odnosno 106 muškaraca i 11 žena, a da su najbolji među njima Mia Poturica i Dario Dropulić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, njihovo natjecanje se sastojalo od prolaženja poligona sa 15 radnih točaka koje se ocjenjuju, a neke od radnih točaka su gađanje zračnom puškom, orijentacija pomoću ručnog kompasa, sastavljanje naoružanja AP-VHS-D1 i samokresa HS 2000, poznavanje vizualnih signala i druge, pojašnjava MORH, navodeći i izjave mladih ročnika… – Obuka je bila dinamična i zanimljiva i pozivam sve da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje – rekao je Dropulić, a Poturica dodala… – Posebno sam ponosna što sam zlato donijela u Treću satniju. Moj dobar rezultat svakako će me motivirati da se i dalje u karijeri trudim ostvariti bolje rezultate. Mislim da bi svatko tko dođe na dragovoljno vojno osposobljavanje trebao otići na natjecanje i osjetiti taj poziv – poručila je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Podsjetimo, tijekom obuke koja je trajala osam tjedana u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva ročnici su stekli temeljne vojničke sposobnosti i vještine. Nakon završene obuke ročnici dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru te mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se kroz tri razdoblja. Prvo razdoblje u trajanju od dva tjedna obuhvaća proces prilagodbe i postupnog uvođenja u šire vojno okružje i završava polaganjem svečane prisege. Drugo razdoblje, glavno obučno razdoblje traje pet tjedana i obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne zadaće u realnim borbenim uvjetima i okolnostima, te se objedinjuju sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku. Treće, završno razbolje u trajanju od tjedan dana obuhvaća završno ocjenjivanje ročnika, administrativne zadaće te razduženje vojne opreme i oružja – pojašnjava MORH.

Foto: MORH (screenshot)