14. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gorjelo na lijevoj obali Drave! Ivković: “Nije topola, suha trava je! A zabranjeno je paljenje!”

2 min read
...a u Osijeku je zabrana na snazi cijele godine. Znači nema paljenja u dvorištima, na otvorenom, ništa...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Iako se u prvi mah činilo kako gori sjeme topole, jer nagledali smo se takvih viralnih video zapisa na internetu, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka Goran Ivković kaže da je sjeme ‘uhvatilo’, ali da ono nije bilo nikakav problem, a ni okidač, već je danas poslijepodne požar na lijevoj obali Drave, između pješačkog mosta i ZOO vrta izbio zbog toga što je netko palio otkos suhe trave na više mjesta. – Netko ide i pali… Ne znam… – kazao je Ivković, dodajući da je požar pod kontrolom, kao i onaj šume u Sarvašu jučer.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Zaista bih molio ljude da shvate da je na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom, s razlogom. Jer, na ovim visokim temperaturama, uz suhu travu, požar jako brzo krene i izmakne kontroli – kazao je Ivković, nastavljajući… – a u Osijeku je zabrana na snazi cijele godine. Znači nema paljenja u dvorištima, na otvorenom, ništa… – dodao je, kazavši da se ostale dostupne zakonske odredbe odnose na poljoprivredna zemljišta, ali da je Grad Osijek jasno zabranio paljenje, da su zbog toga imali požar jučer i kod Lidla, u Josipovcu…

Zabrana inače traje do 30. rujna ili po odluci jedinice lokalne samouprave. Svaki grad i općina to mogu procijeniti za sebe. – Zabranjuje se spaljivanje biljnih otpadaka i korova na poljoprivrednom zemljištu od 1. svibnja do 31. listopada tekuće godine… – stoji među ostalim kada su u pitanju velike poljoprivredne površine, ali Grad Osijek zabranjuje paljenje cijele godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Štoviše, svakojutarnje izvješće Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županije, kao i priopćenja policije iz svih slavonskih mjesta, svjedoče brojnim požarima koji nastaju upravo onako kako je zabranjeno paljenje. Naime, paljenjem na njivama stvara se vatreni obruč, strada veliki broj divlji životinja i ptica, srna zečeva, lisica, fazana…, a nije rijedak slučaj da izgori i osoba koja pali njivu ili zadobije teške i po život opasne opekotine.

Kod paljenja biljnih ostataka razvija se velika temperatura 460 do 500 stupnjeva. To uništava plodonosni sloj zemljišta i ubija korisne mikroorganizme. Poslije paljenja, plodonosni sloj tla biva prekriven pepelom. Vatra na njivama može se proširiti u blizinu šume i izazvati šumski požar. Paljenje na poljima i njivama nema ni jednu korisnu svrhu i višestruko je štetno, Dim koji se nadvija nad putovima i prometnicama ugrožava sigurnost odvijanja prometa…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za osobe koje izazovu požar slijede novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 1.990,00 do 19.900,00 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Iz nehaja, od 260,00 do 1.990,00 eura.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)