20. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

S tržišta se povlače 3 sredstva za zaštitu bilja na osnovi triflusulfurona, jedna na osnovi spirotetramata…

2 min read
Za prva tri, naime, riječ je o neproduljenju odobrenja, dok je i kod četvrtog problem administrativne naravi.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se s tržišta Republike Hrvatske povlače tri sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari triflusulfuron. Istodobno, obavještavaju i da se s tržišta povlači jedno sredstvo na osnovi aktivne tvari spirotetramat. Za prva tri, naime, riječ je o neproduljenju odobrenja, dok je i kod četvrtog problem administrativne naravi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Sredstvima za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari triflusulfuron, koji se na tržištu Republike Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima SAFARI, SAFIR i SAFARI DUOACTIVE temeljem navedene Uredbe, ukidaju se registracije za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 30.4.2024. Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstvima za zaštitu bilja SAFARI, SAFIR i SAFARI DUOACTIVE do 30.6.2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstvima za zaštitu bilja do 20.8.2024. – objavilo je ministarstvo poljoprivrede.

Nadalje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– …u pogledu roka važenja odobrenja aktivnih tvari flubendiamid, L-askorbinska kiselina, spinetoram i spirotetramat, koja je stupila na snagu 14. travnja 2022. godine, propisano je da države članice moraju izmijeniti rok valjanosti rješenja na datum na koji bi istekao bez produljenja. Sredstvu za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari spirotetramat, koje se na tržištu Republike Hrvatske nalazi pod trgovačkim nazivom: MOVENTO temeljem navedene Uredbe, ukida se registracija za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 30. travnja 2024. Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja MOVENTO do 30.10.2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 30.10.2025.

Foto: Pixabay (ilustracija)

TABLICE

Naziv SZBAktivne TvariKlasaVlasnik Registracije
SAFARITriflusulfuronUP/I-320-20/16-03/11FMC International Switzerland Sarl
SAFIRTriflusulfuronUP/I-320-20/17-03/06Stockton d.o.o.
SAFARI DUOACTIVELenacil, TriflusulfuronUP/I-320-20/18-03/162FMC International Switzerland Sarl
Naziv SZBAktivne TvariKlasaVlasnik Registracije
MOVENTOSpirotetramatUP/I-320-20/14-01/975BAYER AG

Facebook Comments