19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ljeto Gospodnje ’24. u Osijeku bez komaraca!? Dr. Turić: “Zatišje pred buru? Uz vodu je uvijek tako”

3 min read
Osijek je spreman ove godine, pisali smo, uz cestovna vozila, avione i čamce, koristiti i amfibije i dronove. Ono što za sada 'pomaže' Osijeku i okolici su niski vodostaji Drave, Dunava, malih pritoka...

Nije vijest da je pas ugrizao čovjeka, već da je čovjek ugrizao psa. Tako ni u Osijeku u medijskom smilsu ne znači puno da komarci grizu, ali da smo bez komaraca u ovom trenutku, barem bez broja na koji smo naviklu, to je – ‘the vijest’! Osijek je pripremio 1,6 milijuna eura za borbu protiv komaraca, gdje je Vlada, lobiranjem iz Osijeka, dala 600 tisuća, 200 tisuća OBŽ, potpisani su ugovori s općinama Bilje, Darda, Erdut i Petrijevci, a o tretiranju komaraca, jer poznato je da Osijek ‘uzgaja’ svega 5% ‘svojih’, a komaraca za sada, hvala Bogu, nema. – Nemojte reći da ih nema, jer ih ima, ali nema poplavnih, nisu u takvoj brojnosti da bi smo osjećali problem – rekla je odmah ravnateljica NZJZ-a OBŽ dr. Nataša Turić, dodajući kako su ovi ‘domaći komarci’ opasniji…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Oni su vektori zaraznih bolesti. Ima ih posvuda u Hrvatskoj, tako i u OBŽ. Pojava denge groznice u sujednim zemljama nas brine, jer jednom će se pojaviti i ovdje. Tako da su ti ‘domaći’ komarci u javno zdravstvenom smislu opasniji – dodala je.

Tretiranje se obavlja na preporuku NZJZ-a OBŽ, bilo larvicidno ili adultcidno, sa zemlje i iz zraka, Osijek je spreman ove godine, pisali smo, uz cestovna vozila, avione i čamce, koristiti i amfibije i dronove. Ono što za sada ‘pomaže’ Osijeku i okolici su niski vodostaji Drave, Dunava, malih pritoka, a onda sukladno čemu i kanali i bajeri nisu puni vode. Tada se voda ne penje onamo gdje su za zadnjih poplava komarci polegli jaja i nema aktivacije legla. Ali, nažalost, ne može ga se ni tretirati. Dobra, vrhunska, ali i nezgodna situacija. Jer, lane su se tako aktivirala legla stara po par godina, a kada su Dunav i Dravu pogodila četiri velika vodena vala.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prošle godine Osijek i okolica su na temelju naloga NZJZ-a imali 183 tretmana. Prvi puta u primjeni je bio sporazum s okolnim općinama, a prvi puta se i nakon više godina poletjelo zrakoplovom. Bila je to ‘epska bitka’, a koju je Osijek dobio. Ovo sada je ‘zatišje pred buru’ ili?

– Brojnost ovisi o poplavnim komarcima, onima koji se legu na poplavnim područjima oko Osijeka. Vodostaji rijeka su niski, već neko vrijeme, ne očekuje se ni bitniji rast, a to onda kazuje da legla neće biti aktivirana… – kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, dodajući kako vjeruje da će tako i ostati, iako dugoročne vremenske prognoze nisu pouzdane i ne možemo računati da će baš svo vrijeme pred nama biti bez visokog vodostaja, kakvi su lane počeli u travnju i svibnju.

Pitanje svih pitanja je – kada jednom dođe do visokog vodostaja, koliko je jajašaca od onolikog broja komaraca ’23. godine ostalo na rubovima kanala i u poplavnom području…? Što kad njih dotakne voda?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Na našim poplavnim područjima je uvijek tako. Dok nema vode uvijek je ‘zatišje pred buru’. Ovisno o vremenskim prilikama. Sukladno zakonu mi možemo korstiti jedino biološko sredstvo za larvicidno tretiranje, sredstvo koje se na našim vremenskim prilikama jako brzo razgradi. I pojednostavljeno, da mi to sada ‘bacimo’, dok čeka vodu sredstvo bi se dijelom razgradilo, s vodom do kraja, a u trenutku kada ono može djelovati na ličinku, u određenom stadiju, više ga ne bi bilo. Dakle, larvicidno tretiranje sada nema smisla, ništa ne bi dobili. Ništa. Do perioda drugog stadija ličinke sredstva više ne bi bilo. Dakle, kemijski ne možemo tretirati, biološko mora biti u odgovarajućem trenutku, a on sada nije – rekla je još ravnateljica Zavoda dr. Turić.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)