22. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Bivši major JNA u Osijeku na sudu osuđen nepravomoćno na 14 godina!

2 min read
Uhićen je u lipnju '22. godine na gradnici u Tovarniku, a terećen je da je ratni zločin počinio od sredine studenog '91. do sredine kolovoza '92. na području Srbije.

Na 14 godina zatvora nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Osijeku za ratne zločine protiv zarobljenih hrvatskih branitelja u srbijanskim logorima ’91. i ’92. godine osječki Županijski sud osudio bivšeg majora JNA Vojislava Medića. Uhićen je u lipnju ’22. godine na gradnici u Tovarniku, a terećen je da je ratni zločin počinio od sredine studenog ’91. do sredine kolovoza ’92. na području Srbije. Teretili su ga da je kao ispitivač u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica, gdje je dovedeno više stotina zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih postrojbi, fizički zlostavljao zarobljenike, tukao ih palicama i pendrekom te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima. Dodaju, prisiljavao ih je da daju iskaze koji su mu odgovarali.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Obrana Medića tvrdila je da je on u tom vremenu neprekidno obnašao dužnost istražnog suca Vojnog suda u Beogradu i bio zadužen za nekoliko stotina predmeta, da nije mogao u isto vrijeme biti ispitivač u logorima. Sudsko vijeće ocijenilo je da se ne radi o zamjeni identiteta, jer ga je više svjedoka prepoznalo. Sud smatra da Medić nije bio običan vojni sudac, već se mogao nesmetano kretati. U obzir kod donošenja presude uzete su u obzir otegotne okolnosti, činjenica da je Medić visokoobrazovana osoba, pravnik, zasigurno upoznat sa svim međunarodnim konvencijama, kao i ni u jednom trenutku nije iskazao ni najmanje naznake kajanja. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru. Produljen mu je istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude.

Foto: Pixabay (ilustracija)