25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Čak 7 vozila, 20 ljudi i 40.000 litara vode! Sa stihijom se borili oko 4 i pol sata!

2 min read
S ovako malim brojem snaga u početnoj fazi gašenja, požar je zadržan u okvirima u kojima je nastao te se nije proširio na obližnje susjedne objekte uz činjenicu da u blizini nije bio niti jedan hidrant - napisali su

– U subotu 18. svibnja 2024. oko 13 sati u mjestu Donji Emovci, na neutvrđeni način je došlo do požara na gospodarskoj zgradi u vlasništvu 81-godišnjaka. U požaru je izgorjela unutrašnjost i krov gospodarske zgrada, kombajan, više poljoprivrednih priključaka te deset svinja koje su se nalazile u zgradi. Slijedi očevid i daljnje utvrđivanje svih okolnosti nastanka navedenog požara – objavila je policija, ali vatrogasci više…

Iz Centra 112 dojava požeškoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi stigla je jučer u 13:27 sati. Bila je riječ, javljaju na Facebooku, o požaru štale u naselju Donji Emovci, kamo su odmah na intervenciju pojurili s jednim vozilom i trojicom ljudi, ali na 5 kilometara udaljenosti primjetili su veliki oblak dima, što je sugeriralo požar većih razmjera, uslijed čega su pozvali dodatne dvije smjene i DVD Požega. Naposljetku ih je ondje bilo 7 vozila, 20 vatrogasaca, a utrošeno je 40.000 litara vode. Spasili su 70% svinja, svjedoče.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Dolaskom na mjesto intervencije u 13: 35 sati utvrđeno je da se radi o objektu veličine 300 kvadrata koji je kompletno u plamenu u razbuktaloj fazi. Požarom je zahvaćena štala u kojoj se nalazi 40 svinja i nepoznat broj prasaca, garaže s kombajnom, traktorskom prikolicom i radionom s raznim uskladištenim zapaljivim tekućinama ( benzin i lož ulje, motorno ulje) i plinovima u bocama ( propan-butan, acetilen, argon, kisik). Zbog velike količine zapaljivog materijala požar prijeti širenjem u svim smjerovima na susjedne objekte. Započinje se sa zaštitom okolnih objekata s 2 C mlaza vode do dolaska dodatnih snaga. U vrlo kratkom roku dolazi pojačanje u ljudstvu i tehnici s 2 AC, 2 NV, KV i ZV te se iz obrane susjednih objekata prelazi u napad i gašenje s 3 mlaza vode obuhvatnom navalom te spašavanju životinja. Ukupan broj snaga na intervenciji je 20 vatrogasaca ( 12 JVP, 8 DVD ), 7 vozila, a utrošeno je 40 000 litara vode te 50 litara pjenila.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– S ovako malim brojem snaga u početnoj fazi gašenja, požar je zadržan u okvirima u kojima je nastao te se nije proširio na obližnje susjedne objekte uz činjenicu da u blizini nije bio niti jedan hidrant – napisali su, među ostalim, zaključujući kako je požar lokaliziran u 17:00 sati, a potpuno ugašen u 18:00.

Foto: JVP Požega, Facebook (screenshot)