25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava kod Osijeka raste za do 5 cm na sat! Sutra se očekuju jake oborine! Iz Hrvatskih voda smiruju…

2 min read
Šetnica Drave na lijevoj obali 'zapliva' kada Drava dostigne vrijednost od +370 centimetara, a do toga je još 2 metra.

Vodostaj Drave kod Osijeka posljednjih sati raste i do 5 centimetara po satu. U pravilu po 3 i 4 centimetra. Od 6 ujutro jučer i vrijednosti od +83, stigao je do +172 centimetra u 13 sati danas. Drava kod Osijeka, pojednostavljeno, u nešto više od 24 sata narasla je skoro cijeli 1 metar. Na +200 centimetara proglašava se pripremno stanje obrane od poplava, redovne mjere slijede tek na +350. Do tada je još puno, a zacijelo do toga neće ni doći. Pa ipak, očekuju se sutra jake oborine, kako kod nas, tako i sjevernije, što je i najznačajnije, jer Drava najčešće ‘trpi’ uzvodno.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– To su sve za sada vodostaji u domeni pripremnih mjera, uobičajeni su u ovo vrijeme, oko travnja i svibnja, nisu alarmantni trendovi. Iako nekih kiša uzvodnije nije bilo, nama vodostaj raste s otapanjem snijega u alpama, tako da više vrijednosti i očekujemo u trvanju i svibnju, a najniže u prosincu i siječnju, kada snijeg padne na alpama i zima stegne. Naravno, mi pratimo trendove, pratimo stanje, aali za sada nema nikakvih pretpostavki da će vodostaj bitnije rasti od pripremnog stanja – rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda za OsijekExpress.com.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Podsjetimo, najviši vodostaj Drave kod Osijeka ikada bio je +542 centimetra ’65. godine, u lipnju, 25. Šetnica Drave na lijevoj obali ‘zapliva’ kada Drava dostigne vrijednost od +370 centimetara, a do toga je još 2 metra.

Oborine se očekuju u utorak od podneva, o čemu više čitajte ovdje, a valja nam nakon rasta vodostaja očekivati i komarce, kojih nije bilo, ali za koje je ravnateljica u razgovoru za OsijekExpress.com već rekla da ‘samo čekaju’…

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)