24. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad Osijek će sufinancirati ugostiteljima uređenje terasa! Uskoro jednoobrazno, po zonama…

4 min read
Podsjetimo, ranija odluka Grada predvidjela je tri zone, nultu, prvu i drugu. Zona 0 su povijesna jezgra Tvrđe, Trg Ante Starčevića, Trg pape Ivana Pavla II., Kapucinska i Županijska ulica...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Grad Osijek otprije je donio odluku o uređenju terasa, kojim se po zonama od ugostitelja zahtjeva jednoobraznost, odnosno određene boje, a ne šarenilo koje proizlazi iz ‘darova distributera’, gdje ‘vrište’ suncobrani i sjedalice ‘svih boja, okusa i mirisa’. No, ugostiteljima se ni najmanje nije svidjela ideja velikog financijskog izdvajanja, temeljem čega su se pobunili, da bi ‘pao dogovor’ o javnom savjetovanju i sada zacijelo odluka Grada Osijeka o sufinanciranju uređenja terasa. Naime, o svemu tek mora odlučiti Gradsko vijeće na svojoj 22. sjednici u ponedjeljak 27. svibnja, ali sve su prilike da će Grad pomoći kako bi dobili željeni izgled terasa po pojedinim zonama u Osijeku, stvorili oku ugodniju situaciju, a što su učinile već brojne europske destinacije. Napokon, Grad će uskoro i snažnije inzistrirati na uređenju fasada zgrada privatnih vlasnika u centru Osijeka, a metodom ‘mrkve i batine’, sufinanciranjem ili kažnjavanjem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Podsjetimo, ranija odluka Grada predvidjela je tri zone, nultu, prvu i drugu. Zona 0 su povijesna jezgra Tvrđe, Trg Ante Starčevića, Trg pape Ivana Pavla II., Kapucinska i Županijska ulica, Zona 1 omeđena je na sjeveru Dravom, na zapadu Dubrovačkom ulicom, na istoku Trpimirovom i na jugu željezničkom prugom od značaja za regionalni promet te Trgom bana Josipa Jelačića, a Zona 2 je sve što nije obuhvaćenom Zonom 0 i Zonom 1.

U Zoni 0 dozvoljena oprema terasa su stolovi, stolice, sjedalice za stolice, suncobrani, stalci za suncobrane, tende, grijalice za grijanje terase, mobilni uređaji za ventiliranje terasa. Pravilnikom je propisano oblikovanje suncobrana i tendi na način da boja platna za zasjenu mora biti krem boje. Nije
dozvoljeno isticanje naziva ugostiteljskog objekta na preklopu suncobrana niti na suncobranu. Dozvoljeno je isticanje naziva ugostiteljskog objekta na preklopu tendi isključivo slovima u crnoj boji. Sjedalice za stolice moraju biti krem boje. Na sjedalicama za stolice dozvoljeno je isticanje naziva ugostiteljskog objekta slovima u crnoj boji. Stolovi i stolice moraju biti u crnoj boji. Materijali za oglašavanje svih sadržaja su zabranjeni.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U Zoni 1 je dozvoljena oprema terasa stolovi, stolice, sjedalice za stolice, suncobrani, stalci za suncobrane, tende, posude za cvijeće, montažno – demontažna podloga ako je nužna, ograde ako su nužne iz sigurnosnih razloga, grijalice za grijanje terasa, mobilni uređaji za ventiliranje terasa, televizijski ekrani i ledenice za prodaju sladoleda. Za oblikovanje suncobrana i tendi dozvoljena boja platna za zasjenu može biti krem boje ili crne boje. Dozvoljeno je isticanje naziva ugostiteljskog objekta i/ili reklama na preklopu suncobrana ili tendi u krem boji ili crnoj boji, kontrastno u odnosu na boju platna za zasjenu. Sjedalice za stolice mogu biti u krem boji ili u crnoj boji. Na sjedalicama za stolice dozvoljeno je isticanje naziva ugostiteljskog objekta i/ili reklama slovima u kontrastnoj boji u odnosu na boju sjedalica za stolice (krem boje ili u crnoj boji). Stolovi ili stolice moraju biti u krem boji ili crnoj boji. Materijali za oglašavanje svih sadržaja su zabranjeni.

Napokon, u Zoni 2 dozvoljena oprema za terasa su stolovi, stolice, sjedalice za stolice, suncobrani, stalci za suncobrane, tende, posude za cvijeće, žardinjere, montažno – demontažne podloge, ograde, televizijski ekrani, grijalice za grijanje terase, mobilni uređaji za ventiliranje terase, reklame, ledenice za prodaju sladoleda i spremnici za odlaganje posuđa i/ili reciklažnog restoranskog otpada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– …kako bi se smanjilo financijsko opterećenje za ugostitelje Grad Osijek će poduzeti određene mjere u svrhu sufinanciranja nabave dijela opreme za terase za pružanje ugostiteljskih usluga te će se ovom izmjenom prolongirati rok za prilagodbe… – stoji među ostalim u najavi sjednice Gradskog vijeća i prijedlogu odluke…

– U skladu s navedenim za ugostitelje koji posluju u Zoni 0 i Zoni 1 proizašla je obveza nabave specifične propisane opreme te se u cilju osiguranja konkurentnosti ugostitelja koji imaju obvezu nabave specifične propisane opreme predlaže donošenje programa potpore… – dodaje Grad u prijedlogu, pojašnjavajući tko istu može dobiti…

– Potpora se može dodijeliti za pokriće troškova nabave suncobrana i tendi, sjedalica za stolove te stolova i stolica koji moraju biti usklađeni s Pravilnikom o načinu uređenja terasa za pružanje ugostiteljskih usluga.
Potpore iz Programa mogu se ostvarivati na temelju javnog poziva, a sredstva za potpore osiguravaju se u Proračunu Grada Osijeka, a subvencionira se 50 % ukupno prihvatljivih troškova (bez PDV-a), a najviše do 10.000,00 eura po korisniku… – stoji među ostalim u prijedlogu.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)