18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slavonski poljoprivrednici se prebacuju s kukuruza na kamilicu! Ulaganja mala, plasman siguran…

1 min read
...kamilica na prikolici poslije berbe može ostati samo sat vremena. Nakon toga gubi svojstva. Potrebno je u tom sati stići do sušare i očuvati kamilicu.

Nema velikih ulaganja, govore farmeri u prilogu NoveTV, uspoređujući uzgoj soje i kukuruza s kamilicom, gdje je za prve dvije potrebno i 700 eura po hektaru, dok kod kamilice, kažu, ako i ne uspiju, barem nisu dužni nikome. A potencijalna zarada po hektaru kamilice iznosi i do 2.000 eura, dodaju. Naime, na slavonskim njivama sve je manje kukuruza, pšenice, repice…, sve više kamilice. U tijeku je žetva i reporter Nove TV otišao je do famera provjeriti isplativost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Jednostavno nije, dodaje Nova TV, jer postoje određena ‘pravila igre’ i ranija potrebna ulaganja. Naime, kamilica na prikolici poslije berbe može ostati samo sat vremena. Nakon toga gubi svojstva. Potrebno je u tom sati stići do sušare i očuvati kamilicu. Farmeri za Novu TV otkrivaju kako njihova kamilica uglavnom završava u farmaciji i kremama, da u čaju pijemo manje kvalitetnu kamilicu iz uvoza.

Farmer iz priloga ima sušaru, osigurao se i solarnim panelima za grijanje vode i sušare, za pakiranje kamilice. Pogledajte prilog na izvorniku…

Foto: Pixabay (ilustracija)