14. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Danas je Dan državnosti! Radić: “Hrvatski branitelji i civili dali nemjerljiv doprinos”

2 min read
Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako se ne smiju zaboraviti hrvatski branitelji i civili koji su dali svoje živote za samostalnu i suverenu Hrvatsku.

Peti puta poslije dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti slavi danas – 30. svibnja, točno kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja. Naime, 30 svibnja je utemeljen prvi višestranački Sabor. Danas je Dan državnosti! Sretan Vam Dan državnosti! ‘Premještaj datuma’ objasnio je svojedobno Mate Granić za HTV, govoreći o tome kako je 30. svibnja odličan datum jer je tada utemeljen prvi višestranački Sabor i prekinuto je s komunističkim sustavom, kao i to da je 25. lipnja bio u opciji jer je tada donesena Deklaracija o suverenosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


A odličan datum, nastavio je Granić, bio je i 8. listopada kada je donesena povijesna odluka o prekidu svih veza s bivšom državom. Jednako tako, 15. siječnja je također bio dobar datum jer je tada Hrvatska međunarodno priznata, a 6. lipnja je povijesni datum jer je 879. papa Ivan VII. uputio pismo knezu Branimiru i prvi put je priznata Hrvatska, nizao je Granić.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Uoči Dana državnosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi. Vijence su položila izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako se ne smiju zaboraviti hrvatski branitelji i civili koji su dali svoje živote za samostalnu i suverenu Hrvatsku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Danas smo ovdje kod Kapelice Kraljice Mira kako bismo odali pijetet prema njihovoj žrtvi. Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske i na tome im vječna hvala. U ove 34 godine Hrvatska je prošla velik put od Domovinskog rata, stvaranja države pa do danas kada smo punopravna članica euroatlantskih integracija. Snažna i važna smo članica EU i stoga svim Hrvaticama i Hrvatima čestitam 30. svibnja, Dan državnosti – poručio je gradonačelnik Radić.

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić podsjetio je kako je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor, a za predsjednika Sabora izabran Žarko Domljan te za predsjednika tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Dr. Franjo Tuđman u svom prvom govoru rekao je da je to samo prvi korak ka povratku Hrvata i hrvatske države europskim civilizacijama. Znamo što je slijedilo nakon toga, krvavi rat za samostalnu, neovisnu Republiku Hrvatsku, gdje je živote dalo tisuće branitelja, civila i djece. Put je bio trnovit, krvav i zaista nije bio lak. Danas je Hrvatska članica Europske unije u kojoj živimo i uživamo i na svima nama je da zajedno radimo na boljitku naše domovine – rekao je obnašatelj dužnosti župana Lukić.

Tekst i foto: Grad Osijek