15. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Obvezni vojni rok kreće od 1. siječnja, civilno služenje će biti demotivirano…

2 min read
- Priziv savjesti ostaje, ali to više neće biti primarno u odlukama mladića. Bit će motivirani za obuku, a demotivirani za civilno služenje vojnog roka, od strane Vlade i MORH-a - zaključio je.

Obvezni vojni rok kreće od 1. siječnja, najavio je to jučer u razgovoru za HRT ministar obrane Republike Hrvatske i bivši župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Istina, neće odmah biti u punom kapacitetu, jer zahvat ponovne uspostave obveznog vojnog oka nije malen, a ni jeftin, rekao je Anušić, kazavši kako će se od 1. siječnja krenuti s implementacijom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Podsjetimo, obvezni vojni rok u Hrvatskoj nikada nije ukinut, on je stavljen ‘na čekanje’ ’08. godine, a što je uvjetovalo da u narednih 16 godina ostanemo i bez infrastrukture i bez instruktora. – Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojem jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti – rekao je Anšić za HRT.

Nadalje, pripreme su obaveljene, administrativno… –  Zadatak pripreme obaveznog vojnog roka ili temeljne vojne izobrazbe dobio je glavni stožer Oružanih snaga. Izvijestio me načelnik glavnog stožera da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti Vladi RH, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom – nizao je ministar obrane, a progovorio je i o prizivu savjesti, civilnom služenju, koje je i bilo razlog ‘zamrzavanja’ vojnog roka, kojeg tamo ’08. godine gotovo više nitko nije htio služiti…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Priziv savjesti ostaje, ali to više neće biti primarno u odlukama mladića. Bit će motivirani za obuku, a demotivirani za civilno služenje vojnog roka, od strane Vlade i MORH-a – zaključio je.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)