24. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Rode sa spomenika iz Tvrđe, koje ‘masiraju sistem’, nisu ‘u ozbiljnoj vezi’, nema jaja, ‘zabavljaju se’…

3 min read
Mladi par nema jaja, ove godine se očito još 'samo zabavljaju' i 'veza nije skroz ozbiljna'. Tako je nekako pokazalo, neslužbeno doznajemo, snimanje gnijezda na spomeniku dronom.

Neslužbeno, onim mladim rodama u Osijeku, na Kužnom pilu u Tvrđi, to je ‘prva nekretnina’. Mladi par nema jaja, ove godine se očito još ‘samo zabavljaju’ i ‘veza nije skroz ozbiljna’. Tako je nekako pokazalo, neslužbeno doznajemo, snimanje gnijezda na spomeniku dronom. To znači da, makar nismo stručnjaci, da gnijezdo neće odveć otežati, da kada mladi par ‘zapali’ za Afriku, gnijezdo može ‘u premještanje’. Naime, vjerujemo da već svi znate kako su se rode naselile na Kužni pil, zavjetni spomenik protiv kuge u Tvrđi, čime su ‘zeznule sistem’ samo tako. Naime, za rode je zaduženo Ministarstvo zaštite okoliša, a za spomenik Ministarstvo kulture. A gnijezdo roda kroz godine, kako im odmiču ‘neimarski radovi’ i slaže se granje i blato, može otežati do jedne tone. Jasno je, čini se, gnijezdo mora ‘out’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Pa ipak, odluka još nije, neslužbeno doznajemo, donesena. Danas su se sastala oba ministarstva, njihovi predstavnici, konzervatori i ostali, a rode u Osijeku još ne znaju hoće li biti ‘deložirane’ sada ili će po povratku iz južnih krajeva ‘skužiti’ dislocirano gnijezdo.

Iako tako još nitko nije rekao, zdrav razum sugerira da je situacija neodrživa. Prije ili kasnije bi se spomenik iz 1730. godine našao pod prevelikim teretom, svakako njegovi elementi na vrhu, tako da rodama to neće ostati kuća, ali je pitanje kada se sele.

Srećom, sele se krajem kolovoza, ali prirodno. Ako ne prije. Koncem kolovoza kreću na jug sa svojih ljetnih lokacija razmnožavanja, iz Europe prema Africi. Zime provode u savanama, od Kenije i Ugande do Južne Afrike. Neke odlaze i zapadnije, u Sudan i Čad, čak do Nigerije. Prosječno trajanje puta im je oko 26 dana u jesen, a oko 49 dana u povratku. Zašto?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Stvar je, prvo vjetrova i struja, a drugo – lete brže iznad regija gdje je manje vode i hrane, povećavaju brzinu. I još nešto. Nisu ‘blesave’. Izbjegavaju let preko mora pa ili slijede istočnu migracijski rutu preko Turske, zaobilaze Saharu i lete uz Nil, ili idu zapadnom rutom preko Gibraltara. Ovom istočnom rutom ih leti oko 530.000. Dvostruko je duža, ali jednako traje. Vjetrovi i hrana u njihovom slučaju dođu kao naš odabir rute uz pomoć Google Mapsa, sa ili bez cestarine. Preko mora su drugačije struje, previše bi mahale krilima, pa odabiru kopno. Spiralno se penju toplim zrakom gore, dok ne dođu do cca. 1.500 metara. A kako kreću mlade rode prvi put? Onako kako su letjeli i lete i mama i tata. Ako i promaše put na zimovanje, na proljeće znaju gdje se trebaju vratiti. Još jedna ‘fora’ je da su u zatočeništvu uzgojene rode nagonski poletjele na jug, ali ih je po Africi bilo ‘širom šorom’.

Da vas još malo zabavimo, vrijedi znati ovo… – Rode odlučuju gdje će biti gnijezdo na osnovu više elemenata, ali dva su ključna – visina, a kada je dimnjak u pitanju – da se ne koristi neko vrijeme. Tako su i ove rode u Tvrđi na Kužnom pilu ‘namirisale’ da je dovoljno visoko i da, zacijelo, kuge više nema. Ili da se od 1730. godine i izgradnje spomenika do danas ponešto ‘otopio zavjet’. A što se tiče ministarstaava i nadležnosti… He-he…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


O njima ne može odlučiti jedna institucija. Kao kada je Crvena armija napala njemačku vojsku u Batini 1944. godine, gdje je, kaže priča, bio rub dvaju njihovih zapovjednih komandi i ‘nije se znalo’ koja rukovodi operacijom, tako su ove rode ‘napale gdje treba’, gdje je ‘administracija najtanja’. I ‘dobile na vremenu’.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustarcija) & Pixabay (ilustracija)