18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Šef DHMZ-a: Protugradna obrana srebrovim jodidom povećava štetu od tuče

2 min read
...dodao je kako protugradna obrana, odnosno primjena srebrovog jodida, povećava štetu od tuče.

U sinoćnjem Otvorenom HRT-a govorilo se o nevremenu u Slavoniji, gdje je posebno stradao Ilok, o protugradnoj obrani i potrebi njezine primjene. U to ime predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je kako su štete na poljoprivredi izuzetne, da se očekivala rekordna godina po pitanju žitarica, kazavši kako poljoprivrednici očekuju u najkraćem roku, da se sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče, ponovno aktivira sustav protugradne obrane koji je desetljećima vrlo uspješno štitio polja, a onda, odgovor je donio prvi čovjek DHMZ-a dr.sc. Ivan Güttler.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Kazavši kako je DHMZ jedina nacionalna meteorološka služba u čitavoj Europskoj uniji, koja ima zakonsku obvezu zasijavanja konvektivnih oblaka srebrovim jodidom, ravnatelj DHMZ-a u Otvorenom HRT-a dodao je kako protugradna obrana, odnosno primjena srebrovog jodida, povećava štetu od tuče.

– Totalno suprotno od očekivanog. Zato smo vrlo oprezni u primjeni. Tuča se događa i događat će se i dalje. Zato treba biti oprezan u primjeni srebrovog jodida – rekao je Güttler za HRT, kazavši ranije i kako je DHMZ na vrijeme prpoznao prijetnju i upozorio ‘narančastim alarmom’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Güttler je, inače, ranije o toj temi na društvenoj mreži X objavio i ‘post’, napisavši kako sovjetska metoda suzbijanja tuče nije bila tako učinkovita u središnjoj Švicarskoj kako su tvrdili sovjetski znanstvenici, već da ‘Naprotiv, većina procjena sugerira određeni trend prema većoj energiji tuče kad je zasijana i većoj površini pod tučom kad je zasijana’…

Foto: Pixabay (ilustracija)