18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Stižu dva vala! Moguće je skoro prelijevanje Drave na lijevu obalu promenade…

2 min read
Podsjetimo, najviši vodostaj Drave kod Osijeka ikada bio je +542 centimetra '65. godine, u lipnju, 25. Šetnica Drave na lijevoj obali 'zapliva' kada Drava dostigne vrijednost od +370 centimetara.

Foto: Čitateljica (arhiva, screenshot, ilustracija)

Obilne kiše uzvodno od Osijeka utječu na vodostaj Drave i Dunava. Na Dunavu i Dravi je pripremno stanje obrane od poplava, a u slejdećih 15-ak dana očekuju se dva vodena vala. U Osijeku je danas bilo +268 centimetara, sljedeće su Redovne mjere na +350. U posljednja dva-tri daan Drava kod Osijeka rasla je po 2 do 3 centimetra na sat, porast je sada usporio, ali vodeni val se tek očekuje. Vrhunac prvog vala stiže početkom sljedećeg tjedna, a onda i drugi za njim. Stiže na Dunavu, ali u tim uvjetima ‘trpi’ i Drava koja se u njega ulijeva, svi rsatu skupa…

Direktor VGO Dunav i Donja Drava Hrvatskih voda Željko Kovačević kaže kako to nije neobično za ovaj dio godine…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Na Dunavu će se stanje približiti izvanrednim mjerama za otprilike 3-4 dana, doći će nam potom i drugi val iz Njemačke, za oko deset dana. Pratimo situaciju, službe su na terenu. Nasipi će biti pod opterećenjem tijekom dva do tri tjedna i zato su alarmirani stožeri civilne zaštite u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je Kovačević, ne isključujući mogućnost da promenada ‘zapliva’ na lijevoj obali u Osijeku. – Na lijevoj obali imamo nasipe na srednjoj vodi obaloutvrde, a pravi nasip je od 50 do 100m iza toga. Tako da može doći do toga da se ponovno izlije Drava, jer kad naiđe veliki val ta voda negdje mora otići… – kazao je Kovačević za Radio Osijek, ne ostavljaju dojam zabrinutog čovjeka…

Podsjetimo, najviši vodostaj Drave kod Osijeka ikada bio je +542 centimetra ’65. godine, u lipnju, 25. Šetnica Drave na lijevoj obali ‘zapliva’ kada Drava dostigne vrijednost od +370 centimetara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Kovačević je još za Radio Osijek dodao i kako se ova situacija razlikuje od lanjske, jer prošle godine to su bile ‘bujice’, a sada će voda duže opteretiti nasipe.

Foto: Čitateljica (arhiva, screenshot, ilustracija)