19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Komarci se ‘raduju’ vodenom valu! Vulin: “Dronovi idu sigurno, avion moguće odmah…”

3 min read
Jajašca koja leže u travi godinu, dvije..., čekaju vodu. Larvicidno tretiranje je besmisleno bez vode. A kada voda dođe valja tempirati pravi trenutak razvoja larve. Jer, s dozvoljenim biološkim sredstvima samo je tada moguće preduhitriti izlijetanje komaraca.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Grad Osijek (arhiva, screenshot)

Ima tko se raduje visokom vodostaju Drave i Dunava. Komarci! Pripremno stanje obrane od poplava kod Osijeka se proglašava na +200 centimetara. To je već na snazi. Vodostaj Drave kod Osijeka jutros u 8 sati bio je +286, u 10 sati +288. I tako dalje… Redovne mjere slijede na +350, izvanredne na +500, a izvanredno stanje bilo bi na +550 centimetara. Najviši vodostaj ikada bio je ’65. godine, +542 centimetra, baš u lipnju, 25. U sljedećih 15-tak dana dolaze dva velika vodena vala u Hrvatsku, Slavoniju i Osijek i Drava će ozbiljnije ‘trpjeti’ rast Dunava s dolaskom vode iz Njemačke, sa sjevera… Lijeva obala Drave kod Osijeka, šetnica od pješačkog mosta do ZOO vrta ‘zapliva’ kada se vodostaj podigne iznad +370 centimetara, a to će se, sve su prilike – dogoditi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Dunav kod Batine je sinoć iz pripremnog stanja ušao u redovne mjere, na +516 centimetara je bio jutros, raste za centimetar do dva na sat, kao i Drava kod Osijeka. Drava kod Terezinog polja, primjerice, još ‘miruje’, što će reći da s njom ne dolazi puno vode, već naša ‘osječka rijeka’ trpi zbog Dunava. Rast masivne rijeke u koju utječe Drava usporava ulijevanje. A taj se efekt osjeća do Belišća, poučili su nas, ne dalje. Vrhunac prvog vala stiže početkom sljedećeg tjedna, a onda i drugi za njim. Direktor VGO Dunav i Donja Drava Hrvatskih voda Željko Kovačević rekao da će se na Dunavu stanje približiti izvanrednim mjerama za otprilike 2 do 3 dana. – Nasipi će biti pod opterećenjem tijekom dva do tri tjedna i zato su alarmirani stožeri civilne zaštite u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je Kovačević.

No, nas brine jedna druga stvar. Ili bića. Komarci. Jajašca koja leže u travi godinu, dvije…, čekaju vodu. Larvicidno tretiranje je besmisleno bez vode. A kada voda dođe valja tempirati pravi trenutak razvoja larve. Jer, s dozvoljenim biološkim sredstvima samo je tada moguće preduhitriti izlijetanje komaraca. Komaraca i u ovom trenutku u Osijeku ima, ali poplavnih bitno manje. Tek će doći poplavni, ali Grad Osijek će se potruditi – u što manjem broju.

Evo kako…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Osim što Osijek ima ugovor s okolnim općinama po kojem im pomaže u suzbijanju komaraca, jer poznato je da Osijek ‘uzgoji’ oko 5% komaraca, a sve ostalo stigne i okolice, šuma i poplavljenih područja. Sada, kada se zna da slijede dva velika vodena vala, a Osijek je sredstva osigurao, Grad kreće planski…

– Na temelju iskustava od prošle godine djelovat ćemo u skladu s preporukama NZJZ-a OBŽ – počeo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, dodajući…

– U ovom trenutku iz NZJZ-a obavljaju ‘posljednja brojenja’, hvataju komarce u klopke, a kako bi sukladno brojnom stanju izadale preporuke – nastavio je, kazavši da u ovom trenutku ne može najaviti točne oblike skorog djelovanja, ali da će letjelice biti uključene…

– Dronovi su za larvicidne tretmane i ići će sigurno, ali čekamo preporuke. Uglavnom napasti ćemo ih definitivno. Ne mogu jamčiti, ali misli da ćemo sutra najaviti i tretmane avionom, odmah – zaključio je Vulin, pozivajući nas da se strpimo do sutrašnje objave, budući da će danas tijekom dana i večeri imati sve informacije s terena.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Grad Osijek (arhiva, screenshot)