24. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Krenuli ‘udari’ na komarce u Osijeku! Grad objavio raspored po dijelovima grada, načinu tretmana…

3 min read
Uskoro više informacija, a na kartama ispod vidjet ćete koji dio grada je planiran za koji termin...

Grad Osijek je danas održao konferenciju za novinstvo. ‘Napadi’ na komarce krenuli su jutros, nastavit će se sljedećih dana, sukladno najavi zamjenika gradonačelnika Osijeka Dragana Vulina i preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Zbog visokih vodostaja Dunava i Drave, što uzrokuje pojavu poplavnih komaraca, na osječkom području u tijeku su larvicidni i adulticidni tretmani suzbijanja komaraca, sa zemlje i iz zraka.

Izvijestio je to u subotu zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin dodajući kako je trenutačno vodostaj 306 centimetara, a očekuje se da će idućih dana dosegnuti otprilike 350 centimetara.

– Zbog velikih poplava u Njemačkoj očekujemo i značajno povišen vodostaj Dunava tijekom cijelog lipnja, što znači da će i vodostaj Drave u tome razdoblju biti visok – kazao je Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Istaknuo je i da je od 27. svibnja odrađeno osam larvicidnih tretmana temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te da je izdano i sedam preporuka za adulticidni tretman iz zraka avionom. Prvi avionski tretman je obavljen danas u ranim jutarnjim satima, iznad poplavnog područja, na lijevoj obali, sjeverno od prigradskih naselja Josipovca i Višnjevca.

– Večeras će početi adulticidni tretman iz zraka na sjevernom području grada Osijeka, sutra ujutro slijedi tretman avionom u prigradskim naseljima Brijest, Briješće, Tenja i Sarvaš, zatim na poplavnom području sjeverno od Sarvaša te tretman avionom na južnom području Osijeka. Ponovit ćemo prošlogodišnju praksu, koja se pokazala učinkovitom, da istovremeno provodimo tretmane iz zraka i sa zemlje – pojasnio je Vulin.

Dodao je kako će pojedina područja prvi put biti larvicidno tretirana dronovima, što je određeno ovogodišnjim ugovorom o izvođenju radova kako bi se moglo obaviti tretiranje na najnepristupačnijim područjima, na koja čak ni amfibijska vozila ne mogu pristupiti, primjerice zbog srušenih stabala.
Podsjetio je da je i ove godine potpisan sporazum s okolnim općinama kako bi se moglo tretirati poplavno područje unutar tih općina, što značajno utječe na pojavu komaraca u Osijeku, a to se rješenje prošle godine pokazalo vrlo uspješnim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Izvijestio je i da je za borbu protiv komaraca u proračunima grada Osijeka i okolnih općina Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut osigurano 1.9 milijuna eura. U osječkom gradskom proračunu predviđeno je 800 tisuća eura, iz državnog proračuna Vlada je osigurala 600 tisuća eura, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 200 tisuća eura, dok su ostatak osigurale okolne općine.

– Prošle godine imali smo četiri vodena vala, a trenutačna situacija nije toliko dramatična. Gotovo sam siguran da će nam postojeća sredstva biti dovoljna za uspješnu borbu do kraja sezone, a ako bude potrebno, zasigurno ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva – zaključio je Vulin.

Pogledajte raspored tretmana, na kartama, po svakom dijelu grada…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Foto: Grad Osijek (screenshot)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA