15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Polaganjem vijenaca u Osijeku obilježen Dan antifašističke borbe

2 min read
Vijence su, uz ostale, položili predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek te izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Održana je svečanost polaganja vijenaca na mjestu skupne grobnice žrtava fašističkog terora kojom se obilježio Dan antifašističke borbe.

Vijence su, uz ostale, položili predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek te izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Uime Grada Osijeka, polaganju vijenaca nazočio je Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


„Došli smo se pokloniti ovdje, kao i svake godine, žrtvama fašističkoga terora Drugog svjetskog rata. Na temelju antifašizma stvoren je ZAVNOH kao nositelj izvršne i zakonodavne vlasti tijekom Drugog svjetskog rata i na temelju čijih odluka je Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izašla na strani pobjednika i s obilježjima državnosti. Iz ZAVNOH-a je kasnije izašla i Narodna vlada i Narodni sabor, temeljem čijeg djelovanja i rada su sve do 90-ih stvorene pretpostavke da bi 1991. godine plebiscitarnom odlukom hrvatskoga naroda došlo do ostvarenja onog stoljetnog sna o samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj.“, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Florijančić.

„Čestitamo svim građanima Osijeka i ostatku države Dan antifašističke borbe u ime naše Udruge antifašisttičkih boraca i antifašista Osijek. Danas se sjećamo da su hrvatski građani bili dio međunarodne antifašističke borbe i možemo biti ponosni da je naša mladež napravila nešto što nitko nije napravio u cijeloj Europi u Drugom svjetskom ratu. Oni su se sami oslobodili i na to možemo biti ponosni.“, zaključila je Sunčica Mandić, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Tekst i foto: Grad Osijek