16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tijela su na Petrovačku dolu premještena ’92., pronađena i civilna odjeća… Probna iskapanja i u Boboti!

2 min read
Doznaje se i kako je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pregledano i uklonjeno više od 90 tisuća kubičnih metara raznog materijala i otpada, a pretražena dubina doseže i do 14 metara, te je ministar dodao da će se pretraga terena nastaviti dokle god bude potrebno.

Ministarstvo branitelja objavilo je jučer kasnije i službenu potvrdu kako je nakon pune pune dvije godine od početka pretraživanja vukovarskog odlagališta otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi na nestalima iz Domovinskog rata traju od travnja 2022., pronađena masovna grobnica s najmanje deset tijela. Potvrdio je to potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a koji je onamo jučer stigao uz prvog čovjeka DORH-a Ivana Turudića.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Prema prvim preliminarnim nalazima radi se o žrtvama iz Domovinskog rata, pored koji su pronađeni i civilni odjevni predmeti, što ne znači i da se radi o civilima, jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći – kazao je ministar Medved, dodajući da je analizom zemljišta utvrđeno da je riječ o sekundarnoj, moguće i tercijarnoj grobnici, a da su u ministarstvu informacije o postojanju dobili iz Sigurnosno-obavještajne agencija krajem 2021. godine.

– Svo ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti kao i podizanja optužnica – kazao je Medved te zahvalio svima na suradnji, a posebno Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci, čiji pripadnici neumorno pretražuju teren u svim vremenskim uvjetima, izvijestilo je ministarstvo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Doznaje se i kako je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pregledano i uklonjeno više od 90 tisuća kubičnih metara raznog materijala i otpada, a pretražena dubina doseže i do 14 metara, te je ministar dodao da će se pretraga terena nastaviti dokle god bude potrebno. – Preliminarnim istraživanjima i saznanjima utvrđeno je da se radi o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovici 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara – dodaje se u priopćenju.

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1.797 osoba nestalih u Domovinskom ratu, od kojih 500 s područja Vukovarsko-srijemske županije. Pretraga terena i iskapanja na Petrovačkoj doli se nastavljaju, a istodobno traju i probna iskapanja na odlagalištu otpada u Boboti, također kod Vukovara.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja (screenshot)