15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uz upozorenje za toplinski val, već sutra, u ponedjeljak, mogući led i olujni vjetar…

5 min read
Stoji i da nas u utorak čeka značajna promjena vremena, vjetar, kiša i pad temperature za 10-ak i više stupnjeva, no izmjena dolazi u obliku upozorenja za sutra...

UPDATE, 1.7.’24. u 12:05 sati – Iz Centra 112 nam je javljeno, DHMZ je objavio također… Za Osijek i Slavoniju na snazi je ‘crveno upozorenje’! Od 19 sati se očekuje grmljavinsko nevrijeme, – Vrijedi od 01.07.2024 19:00:00 do 01.07.2024 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Crveno. Lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Vjerojatnost grmljavine >80% – objavio je DHMZ, dodajući da je potrebno poduzeti mjere samozaštite i djelovati prema savjetima danim od strane nadležnih tijela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti – stoji u upozorenju DHMZ-a nadalje.

— — — — — — — — — — — — — — —

UPDATE, 1.7.’24. u 10:55 sati – Izmijenjeno je upozorenje DHMZ-a za Osijek i Slavoniju za danas. Već od 19 sati moguće je nevrijeme na našem području, a upozorenje je drugog stupnja, ‘narančasti meteoalarm’. Uz važeće upozorenje prvog stupnja, uz važeći ‘žuti alarm’ za toplinki val, jasno je da promjena vremena stiže večeras, a temperature će pasti za 10-ak i više stupnjeva. No, prvo treba proći moguće nevrijeme…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Upozorenje je jasno i važeće. Dogodi se da nas takve stvari zaobiđu, a onda i pojedini rugaju upozorenje, ali važno je znati da svako moguće nevrijeme može pogoditi zaista neku mikrolokaciju i važno je da ljudi sa cijelog tog područja budu spremni – rekao je za OsijekExpress.com prvi čovjek Centra 112 OBŽ Zvonko Grgec.

– Vrijedi od 01.07.2024 19:00:00 do 01.07.2024 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Narančasto. Moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme uz prolazno olujan vjetar i tuču. Vjerojatnost grmljavine >80%. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a za danas za Osijek i Slavoniju.

A važeći je i alarm za toplinski val…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Vrijedi od 01.07.2024 00:00:00 do 01.07.2024 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Žuto. Toplinski val. Minimalna temperatura >20°C. Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.

Podsjećamo, prošle noći je Košku pogodila pijavica, a dio našičkog područja ostao bez struje…

Dio naselja Koška sinoć je malo prije ponoći pogodila pijavica, objavili su iz Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županije navodeći intervencije vatrogasaca u zadnja 24 sata, dodajući i kako su iz DVD-a Koška zbog toga morali uklanjati srušeno stablo s osobnog vozila jednog od mještana Koške. Načelnik Općine Koška Zoran Kovačević govori za OsijekExpress.com kako je tutnjava trajala 3-4 minute, kako je pijavica prošla centrom grada, da bi nakon toga počeo kuckati led, a potom se sve ‘pretvorilo’ u gustu kišu. Dodaje, ozlijeđenih nema, kao ni jače materijalne štete, ali službe su radile, šteta se sanira.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Dio ograde nogometnog igrališta je nastradao, dva-tri objekta… Ali, neobično je to… – govori smireno jutros Zoran Kovačević, dodajući da je bilo i srušenih stabala, da su otvoreni za građane da se jave ukoliko imaju značajnije štete, da im općina stoji na raspolaganju, ali da za sada ima informaciju kako strateških šteta nema, kao ni ozlijeđenih osoba.

– Usko područje je to bilo, sam centar. Bio sam budan još u to doba, malo prije ponoći. Trajalo je jedno 3-4 minute. Bila je to jaka tutnjava negdje 500-600 metara od mene. Potom je krenuo led, a na kraju gusta kiša. Mi smo u takvom nekakvom području da su nas do sada ovakve stvari obilazile, ali eto. Vidio sam snimke kada je krenulo iz BiH i točno je stiglo do nas, prešlo preko centra Koške – ustvrdio je Kovačević.

A našičko područje ostalo je bez struje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Inače, uslijed nevremena koje je zahvatilo dio našičkog područja došlo je do prorade sustava zaštite postrojenja zbog kvara na elektroenergetskoj mreži na VP-10 Stipanovci od 23:47 sati bez napajanja el.energijom ostali su dijelovi naselja Rozmajerovac, Stipanovci, Ceremošnjak, Kršinci, Markovac Našički, Makloševac, Vukojevci, Granice i Kelešinka. Broj pogođenih korisnika bio je 1.025 kućanstava. U 00:14 sati  otklonjen veći  dio kvara, a u 01:15 sati  normalizirana opskrba električnom energijom na cijelom području, te je nakon prolaska nevremena uključen cijeli dalekovod, doznaje se iz Centra 112.

Foto: Pixabay (ilustracija)

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

RANIJA INFORMACIJA – Što se upozorenja na toplinske valove tiče, mijenjalo se nije ništa. Osijek i Slavonija imaju za danas i sutra važeće upozorenje DHMZ-a i Civilne zaštite zbog visokih temperatura, a riječ je upozorenju prvog stupnja, o umjerenoj opasnosti, sukladno čemu je izdan i ‘žuti alarm’ meteoalarma. Stoji i da nas u utorak čeka značajna promjena vremena, vjetar, kiša i pad temperature za 10-ak i više stupnjeva, no izmjena dolazi u obliku upozorenja za sutra, jer tijekom cijelog dana već se i sutra, u ponedjeljak 1. srpnja, na području Osijeka i Slavonije očekuje moguće nevrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Vrijedi od 01.07.2024 00:00:00 do 01.07.2024 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Žuto. Toplinski val. Maksimalna temperatura 35°C; Minimalna temperatura >20°C. Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozorenje je zbog vrućine, a onda i zbog mobućeg nevremena…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Vrijedi od 01.07.2024 00:00:00 do 01.07.2024 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Žuto. Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, češći poslijepodne. Moguća tuča i prolazno olujan vjetar. Vjerojatnost grmljavine >50%. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – zaključio je DHMZ.

Foto: OsijekExpress.com 8arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)