15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ministar u Bošnjacima: “Poljoprivrednici inzistiraju na vraćanju protugradne obrane, kontaktirao sam DHMZ…”

2 min read
U olujnom nevremenu najgore su pogođeni općina Bošnjaci te gradovi Vinkovci i Županja, javlja i Ministarstvo poljoprivrede, nastavljajući...

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro jučer je posjetio nevremenom pogođene Bošnjake. Ondje je olujno nevrijeme praćeno kišom i tučom pogodilo posebno jako Poljoprivredne kulture su sto posto uništene. Zahvaljujući ranijoj sjetvi na vrijeme su ovršeni žito i ječam. U olujnom nevremenu najgore su pogođeni općina Bošnjaci te gradovi Vinkovci i Županja, javlja i Ministarstvo poljoprivrede, nastavljajući…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Želim se zahvaliti svim jedinicama na terenu, kao što ste čuli od načelnika Juzbašića, sinoć su se i sami angažirali, bili smo u komunikaciji. Nažalost, kao što vidite, u Slavoniji se stalno ponavlja nevrijeme koje više asocira na ratno razdoblje. Uz podršku Županije i Vlade RH, bitno je što prije podnijeti zahtjeve za procjenu štete na stambenim objektima i poljoprivrednim usjevima, kao i staviti život što prije u normalnu funkciju te vratiti Bošnjake na stanje od prije. Poljoprivredni proizvođači inzistiraju na vraćanju protugradne obrane, kontaktirao sam DHMZ, a upoznat sam i sa znanstvenim pristupom koji osporava učinkovitost raketa, a ista je priča s nadzemnim generatorima. Smatram da je tu bitan psihološki aspekt i da bi trebali ići i prema tom pristupu, da Vlada RH i Ministarstvo daju određene resurse za prevenciju te analiziramo situaciju. Vrijedi li čekati i plaćati štete ili dati određena sredstva pa pokušati spriječiti – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

– Općinu Bošnjake zadesila je tuča teniske loptice, svi stambeni objekti su nastradali, usjevi su stopostotno uništeni. Žetva žita i ječma je srećom završena, to je jedino pozitivno. Razmjeri štete su golemi. Zvali su i premijer, potpredsjednik Vlade i ministar Medved, ministrica Vučković, naš ministar Dabro je odmah došao tu, zahvalan sam svima. Trenutno nam je najpotrebniji crijep i isušivači, svaka kuća će dobiti ono što je potrebno. Angažirali smo dron da snimi situaciju na području Općine, da bude sve dokumentirano. Moramo voditi računa da svi građani budu sigurni, instalacije su „nakvašene“ i HEP će povremeno uključivati struju. Ujutro će biti proglašena elementarna nepogoda – kazao je načelnik Juzbašić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Vukovarsko-srijemska županija je poduzela sve korake, sinoć smo bili na terenu, jutros smo održali sastanke sa svim službama, ekipe su na terenu. Stojimo na raspolaganju načelniku. Prva procjena štete na stambenim objektima je 5 milijuna eura, dron treba snimiti stanje pa ćemo znati više – zaključio je zamjenik župana Franjo Orešković.

Foto: MUP (screenshot)