15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ukida se Popis stanovništva!? Vlada poslala prijedlog u Sabor na prvo čitanje…

1 min read
Središnji registar stanovništva bio bi elektronički vođena službena evidencija iz zasebnih evidencija i registara, iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih nadležnih tijela.

U prvo čitanje je sa sjednice Vlade u Sabor upućen prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva. Usvoji li se, prestaje potreba za provođenjem popisa stanovništva. Jer, u Registar će se povezati podaci iz svih postojećih evidencija. – Novi Zakon, novi alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati baš one sugrađane kojima je pomoć nužna i potrebna – kazao je premijer Andrej Plenković. Naime, Središnji registar stanovništva bio bi elektronički vođena službena evidencija iz zasebnih evidencija i registara, iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih nadležnih tijela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– U Registar će se upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, kao i podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske kako bi, prvi put, bila ustrojena i evidencija o našim državljanima izvan Hrvatske – pojasnio je i ministar financija Marko Primorac, dodajući kako se isti sadržavati podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima, podatke o srodstvu i o kućanstvima te na taj način omogućiti dostupnost na jednom mjestu podataka o stanovništvu.

Foto: Pixabay (ilustracija)